SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRVA ZAŠTITA GEOGRAFSKE OZNAKE POREKLA MEDA U SRBIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.577

 

Pre nekoliko godina, na ideju Opštinskog udruženja pčelara „Homolje“ Žagubica, otpočet je postupak zaštite geografske oznake porekla Homoljskog meda, koji je bio dug, ali koji je ipak krunisan Prvom zaštitom geografske oznake porekla meda u Srbiji. 

Pre nego što se pristupilo zaštiti, sagledana je situacija u pčelarstvu opštine Žagubica i situacija na tržištu.

Pčelari su bili organizovani u nekoliko udruženja sa izuzetno malim brojem košnica sa kojima se pčelarilo stacionarno. Na tržištu je postojalo ime Homoljskog meda, ali je u velikom broju slučajeva korišćeno za prodaju meda lošijeg kvaliteta i prodavali su ga „pčelari“ koji nisu ni znali gde se Homolje nalazi, osim nekolicine Homoljskih pčelara koji su plasirali svoj med na tržište u relativno malim količinama.

Konsultujući struku i nauku, uz pomoć i angažovanje opštine Žagubica i predsednika Dragija Damnjanovića urađeno je sledeće:

– Obezbeđena je donacija ADF-a u pčelarskoj opremi (700 košnica, centrfuge i topionici) za razvoj pčelarstva na teritoriji opštine Žagubica,

– Registrovano je Opštinsko udruženje pčelara „Homolje“ Žagubica u cilju objedinjavanja svih pčelara Opštine Žagubica,

– Osnovana je Pčelarska zadruga „Homoljemed – Žagubica“ sa ciljem da se pčelarima Homolja obezbedi repromaterijal i plasiraju pčelarski proizvodi na tržište pod jednim imenom, sa ujednačenim kvalitetom i po što povoljnijoj ceni za pčelare,

– Opština Žagubica je obezbedila prostor za rad i funkcionisanje zadruge,

– Urađen je projekat za obezbeđivanje sredstava za Zaštitu geografske oznake porekla Homoljskog meda sa kojim je konkurisano na nekoliko mesta.

Sagledavajući ozbiljnost, odlučnost i dalekosežnost pčelarstva, opština Žagubica donela je odluku da sama finansira, preko Opštinskog udruženja pčelara „Homolje“ Žagubica postupak zaštite Homoljskog meda.

Tragajući za saradnicima u postupku zaštite, uspostavljen je kontakt sa Poljoprivrenim fakultetom iz Beograda, i prof. Mića Mladenović je sa svojim saradnicima Slađanom Rašićem i Nenadom Nešićem uradio Elaborat o tehnologiji proizvodnje Homoljskog meda.

Zahtev za ustanovljenje oznake porekla predat je Zavodu za intelektualnu svojinu i uz veliko angažovanje Zavoda i gospodina Zorana Dragojevića postupak zaštite je završen u rekordnom roku.

25. septembra 2008. godine na dan Opštine Žagubica, u prisustvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede Nenada Terzića, predsednika SPOS-a Rodoljuba Živadinovića, predstavnika Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu prof. Miće Mladenovića sa saradnicima i gospodina Zorana Dragojevića ispred Zavoda za intelektualnu svojinu, promovisana je Zaštita geografske oznake porekla Homoljskog meda i uručeno Rešenje o Ustanovljenju imena porekla Homoljskog meda opštini Žagubica.

Ovo je ono čime se ponosimo jer smo prvi u Srbiji i smatramo da smo na dobrom putu da pčelari Homolja mogu da od svog rada obezbede sebi i svojim porodicama pristojan život.

 

Vlada Todorović, Osanica

 

 

Prezentacija  Elaborata     tehnologijia  proizvodnje  Homoljskog  meda
(s desna ulevo)
Prof. Dr. Mića Mladenović – Poljoprivredni fakultet
Zoran Dragojević – Zavod za intelektualnu svojinu  – Beograd
Dr. Dragi  Damnjanović – predsednik  opštine Žagubica
Slađan Rašić – Poljoprivredni fakultet – Beograd
Fotografija:  Foto studio BAVA MIX Žagubica

 

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien