SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZVOZ MEDA MOŽE DA KRENE ODMAHDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.998

Večeras u 17.30 sati, u prostorijama SPOS-a u Beogradu održan je sastanak sa predstavnikom firme koja je zainteresovana da kupuje naš med, predstavnikom firme izabrane na tenderu za najpovoljnijeg ponuđača za tehnički deo izvoza, predsednika i sekretara SPOS-a.

Nakon preliminarnih dogovora, danas je održan sastanak svih aktera ovog posla: 

1) Hakan Yavuz, predstavnik nemačke firme Buram Gmbh za otkup meda sa prostora Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Rumunije. 

2) Jožef Agardi, zastupnik firme Medopromet iz Subotice, firme koja je ponudila najnižu cenu za otkup i pakovanje meda (38 evro centi po kilogramu, tj. za 41% niža od prvog narednog ponuđača). 

3) Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a 

4) Predrag Martinović, sekretar SPOS-a 

Gospodin Hakan je još jednom predstavio svoju firmu i objasnio njene namere. Namere su jednostavne, da otkupi sve viškove meda sa teritorije Srbije od pčelara kojima odgovaraju cene koje oni nude. Rekao je da je razgovarao sa gazdom i da je on odobrio za ovu godinu povećanje otkupne cene za pčelare za još 5 centi, tako da su konačne cene za pčelare (sa njihovim prevozom do otkupljivača) sledeće: 

Bagremov med 2,3 evra (trenutno oko 194 dinara) 

Lipov med 2,1 evro (trenutno oko 177 dinara) 

Livadski med 1,85 evra (trenutno oko 155 dinara) 

To su, još uvek za mnoge pčelare (naročito sa manjim brojem košnica) relativno niske cene, ali boljih nema na širem tržištu. Kome odgovaraju, treba da zna da hitno mora da se prijavi Berzi meda SPOS-a, i da računa sa tim da će med biti otkupljen u najkraćem mogućem roku. 

Firma kupac daje bankarsku garanciju. Firma otkupljivač preuzima med od pčelara i šalje ga na analizu. Ako je med dobrog kvaliteta (standardne analize plus analiza na moguće prisustvo izo sirupa), med se isplaćuje u dinarima u roku od najviše 60 dana, sa garantovanom cenom u evrima na dan isplate. 

Smatram da nema potrebe da vam prenosim detalje pregovora firmi Buram i Medopromet. Svi detalji saradnje biće javni, i nakon potpisivanja njihovog ugovora, on će biti objavljen na sajtu SPOS-a. 

SPOS ostaje samo servis pčelara i ovih firmi, posrednik tj. spona između pčelara i otkupljivača, tj. krajnjeg kupca. SPOS će o svim detaljima redovno obaveštavati javnost i pčelare. 

Detaljno se razgovaralo i o otkupu meda u saću, što možda predstavlja našu najveću perspektivu. Ponuđene cene meda važe za ovu godinu i tržišne uslove koji su trenutno važeći u svetu. Videćemo koliko će cene biti iduće godine i ko će pobediti na tenderu za najpovoljnijeg otkupljivača iduće godine. Ali, otkup meda u saću se sada dogovara sa Medoprometom za 2009. godinu zbog specifičnosti proizvodnje. Firma Buram može da otkupi onoliko meda u saću koliko cela Srbija može da proizvede. Sve je stvar volje pčelara i cene, koja još nije poznata iz tehničkih razloga (mislim na cenu za pčelara, a krajnja cena, sa isporukom u Berlin je itekako poznata, 3,3 evra). Za nekoliko dana izračunaće se troškovi ovog specifičnog otkupa i objavićemo cenu za pčelare, koja će biti fiksna za celu iduću godinu. Oni kojima ona bude odgovarala, mogu se pripremiti za ovu vrstu pčelarske proizvodnje, a SPOS će u Pčelaru objaviti seriju tekstova od januara do marta u kojoj će detaljno opisati spceifičnosti proizvodnje i edukovati pčelare kako da dožu do što veće količine meda u saću po košnici, koji ispunjava zahteve kupca. Da podsetimo, zahtevi su sledeći: Med se otkupljuje sa ramom i žicom u njemu, i sve se meri (i ram). Ukupna težina se plaća. Koriste se izbeljene satne osnove. Med mora biti poklopljen 95%. Vrsta meda nije bitna, važno da je cvetni. I ovde ne dolaze u obzir jedini suncokretov i med od uljane repice. Da ponovimo i razlog: Med se plasira potrošačima koji zahtevaju tečan med. Ali, o svemu tome detaljnije kada se detalji budu razradili i budu bili spremni za konkretnu ponudu pčelarima. Inače, firma Buram je prošle godine iz Mađarske od samo jednog od, inače, najvećih pčelara ove susedne države, otkupila čak 24.000 nastavaka meda u saću. 

Gospodin Hakan je odneo uzorak bagremovog meda firme Medopromet, a na svom poslovnom putu ka Dimitrovgradu, u Aleksincu je dobio i uzorak livadskog meda sa Rtnja sa pčelinjaka Vojislava Stojanovića. 

Inače, ko želi da se detaljnije upozna sa firmom Buram, može da poseti sajt www.burambal.com 

Sada je sve na pčelarima. Ugovor će ovih dana biti potpisan. Svi pčelari kojima odgovaraju pomenute cene moraju hitno da se prijave Berzi meda. Oni koji su se već prijavili sa nekim većim cenama, a spremni su da med daju po sada jasno ponuđenim cenama, moraju da ponove svoju prijavu sa novom cenom i da naglase da su već bili prijavljeni. 

Gospodin Hakan Yavuz daće intervju za decembarski časopis Pčelar.

Dr med. Rodoljub Živadinović 
Predsednik SPOS-a 

Detalj sa sastanka 

 

 

Hakan Yavuz, predstavnik firme Buram Gmbh iz Nemačke 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien