SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN OKRUGLI STO U ARILJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.866

Juče, 26. oktobra 2008. godine u Arilju je održan najavljeni skup pčelarskih predstavnika Zlatiborsko-Moravičkog regiona. 

Skupu su prisustvovali svi predsednici ova dva regiona izuzev Sjenice i Rudnika. Veoma sadržajan dan je počeo po najavljenoj satnici u ovdašnjem domu kulture gde je dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, za stotinak građana i pčelara održao vrlo interesantrno predavanje na temu „Primenjena dostignuća savremene apiterapije“. Sa velikom pažnjom propraćeno je izlaganje i postavljen je niz pitanja na koja je predsednik SPOS-a odgovorio.

Prema programu domaćina skupa, ariljskih pčelara, Živadinović je ispred novoizgrađenog pčelarskog doma svečano u prisustvu svih predstavnika oba regiona, podigao na jarbol zastave pčelarske organizacije PO „Savo Popović“ i zastavu Republike Srbije.  

Uz nesebičan doček domaćina u novoizgrađenom pčelarskom Domu, po programu, održan je okrugli sto na kome su učešće uzeli skoro svi predstavnici društava. Doktor Živadinović je prezentirao aktivnosti SPOS-a u dosadašnjem radu. Uz prisustvo dva člana IO (Jovičića i Stoiljkovića), pčelari su obavešteni o svim  preduzetim aktivnostima u vezi realizacije izbornog programa rukovodeće garniture SPOS-a.

Pčelarski predstavnici su bliže obavešteni o saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i resorom Veterine naše države. Predsednik je na sva pitanja veoma precizno odgovarao. Od pčelarskih pitanja, u žiži interesovanja je bio Zakon o stočarstvu (u pripremi), registracija pčelinjaka, članarina, prostorije, a naročito interesovanje pčelari su pokazali za subvencije. Ali, rekao bih da je krucijalno pitanje konsenzus koji su naši predstavnici postigli oko nacrta Zakona o stočarstvu koji je u proceduri usvajanja, a kojim je pčelarstvo bilo u opasno nepovoljnoj situaciji! 

 

Predsednik i IO su od velike većine prisutnih dobili punu podršku za dosadašnji rad sa željom da nastave i istraju u programu usvojenom na prethodnoj Skupštini SPOS-a. Čula se i pohvala za marketinške aktivnosti, koje do sada u radu SPOS-a nikada nisu bile ovako vidljive (Glas javnosti, Bilje i zdravlje, drugi časopisi, televizijski nastupi…) i sveobuhvatne za obaveštavanje građanstva o pčelinjim proizvodima koji su do sada za većinu bili „tabu tema“?

Ono što je dalo veliku ozbiljnost ovom okruglom stolu je obraćanje doktora Živadinovića koji je zamolio pčelare da ne hvale rukovodstvo SPOS-a već da iznesu sve ideje i predloge (pa i kritike), koje bi pomogle i uputile na prioritete kojim bi se dodatno (uz usvojen program), bavio Izvršni odbor. Podatak da je samo nekoliko udruženja u Srbiji dostavilo predloge IO (udruženja su obaveštena i pozvana da ih daju još u aprilu), govori o nedovoljno ozbiljnom shvatanju težine situacije u kojoj se nalazimo i potrebi da sačinimo jedinstveni front za odbranu interesa pčelarstva, ili bolje reći za njegov opstanak, a za korist države u celini. 

Predsednik je zahtevao da sva udruženja sarađuju sa svojim predstavnicima u IO, da daju predloge i sugestije, koje bi predstavnici iznosili na sednicama Izvršnog odbora.

Petar Stoljković, član IO iz Čačka, obavestio je prisutne o akciji zasađivanja medonosnog drveća u Srbiji u okviru akcije pošumljavanja Srbije i ukazao na put realizacije ove značajne aktivnosti SPOS-a.

Predsednik Živadinović je obavestio da je razlog odsustva direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede koji je trebalo da prisustvuje ovom skupu, dr vet. med. Zorana Mićovića, njegov hitan odlazak na službeni put u Egipat. 

Uz veliku zahvalnost tradicionalno gostoljubivim domaćinima, može se zaključiti da je skup u Arilju bio vrlo konstruktivan kada je u pitanju analiza rada SPOS-a. 

 

Đoko Zečević 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien