SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SPORAZUM O SARADNJI SPOS I HPSDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.717

Na osnovu člana 9. Statuta SPOS-a, odluke IO SPOS-a i konsultacije sa pravnom službom Kancelarije za evropske integracije (služba Vlade Srbije), juče je potpisan Sporazum o saradnji SPOS-a i Hrvatskog pčelarskog saveza, koji otvara mogućnost prekogranične saradnje društava članica oba saveza i korišćenje sredstava IPA fondova EU u sferi pčelarstva, kao i druge oblike saradnje.

Konsultovana je pravna služba Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije (gospodin Zoran Sretić, savetnik), koji nam je potvrdio da strukovne organizacije Srbije i Hrvatske mogu sklapati ovakve sporazume, i poželeo nam je sreću u korišćenju IPA fondova EU.

Prve naznake prekogranične saradnje pokrenute su od strane Pčelarskog saveza vukovarsko-sremske Županije, koji je odlučio da pokrene pitanje prekogranične saradnje sa društvima pčelara iz Srbije, tj. Bačke, najvećeg dela Srema i Mačve. 

Ovakav Sporazum sa HPS-om je bio potreban da bi se otvorila mogućnost realizacije prekograničnih projekata saradnje pod pokroviteljstvom EU. Uskoro će zainteresovana društva potpisati opšte sporazume o spremnosti na ovakvu saradnju, a onda će se zajedno sa društvima iz Hrvatske formirati projekat sa kojim će se konkurisati za sredstva iz IPA fondova. Učešće u ovom projektu biće dobrovoljno, uz saglasje oko aktivnosti koje će se realizovati. Kada se društva budu dogovorila oko aktivnosti, potpisivaće se posebni konkretan sporazum, tj. ugovor između zainteresovanih društava. 

U Kancelariji za ervopske integracije nam je rečeno da bi i srpska strana mogla da pokreće ovakve projekte, a da bi stručnu pomoć u tome mogli da dobijemo od Ministarstva finansija. Jer, pisanje takvih projekata nije jednostavno. 

Za potpisivanje Sporazuma o saradnji iskorišćena je privatna poseta predsednika SPOS-a Hrvatskoj, te su tako oba Saveza pošteđena izdvajanja posebnih sredstava za putovanje u inostranstvo zarad potpisivanja ovog Sporazuma. 

Tekst Sporazuma možete pogledati OVDE

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien