SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BOGAT VIKEND ZA PČELARE PARAĆINADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.688

Drugi vikend ovog meseca (8. i 9. septembar 2011. godine), za pčelare Udruženja pčelara “Grza” iz Paraćina, bio je veoma sadržajan i koristan, pre svega na planu obrazovanja svojih članova.
     U subotu, 8. septembra organizovali smo odlazak na Tašmajdansku pčelarsku izložbu. Na putu su nam se pridružili i pčelari iz komšiluka, Ćuprije i Jagodine. Tašmajdan, mesto masovnog okupljanja srpskih pčelara, kao i uvek do sada, prilika je za nova saznanja, kupovinu svakojakih pčelarskih potrepština, za susrete i nova poznanstva sa pčelarima iz drugih krajeva Srbije, za pčelarsku razonodu i opuštenost.
    U nedelju, 9. septembra, započeli smo ovogodišnji ciklus obazovanja i to predavanjima Vlastimira Spasića, predsednika i dr vet. med. Zorana Raičevića, potpredsednika Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije iz Niša.
    Kroz analizu najčešćih uzroka uginuća pčelinjih zajednica u zimskom periodu, Spasić je ukazao na značaj pravovremene i kvalitetne pripreme pčelinjih zajednica za uspešno prezimljavanje i izložio kompleksan koncept borbe protiv pčelinjeg krpelja varoa. Temeljna i sistematska analiza i ostalih faktora uspešnog prezimljavanja: snaga zazimljenih pčelinjih zajednica, kvalitet i pravilan raspored zaliha hrane za zimu, kod većine nas isprovocirala je ocenu, koliko smo kvalitetno zazimili svoje pčele i šta možemo očekivati u ranom proleću?
    Dr vet. med. Zoran Raičević imao je nekoliko tema. Kroz prvu temu, uspeo je da nam na vrlo praktičan i ilustrativan način pokaže simptome, dijagnostičke metode i terapiju najčešćih bolesti pčela i legla: američke truleži legla, nozemoze i krečnog legla.
    Druga, ne baš mnogo zahvalna tema, i za predavače i slušaoce, virusne infekcije pčela, ovaj put naišla je na veliku pažnju prisutnih, a predavač je u potpunosti uspeo da rasvetli ovaj problem, ukazavši na najznačajnije viruse koji mogu da izazovu dramatične promene u pčelinjoj zajednici i naveo najčešće izvore virusnih infekcija.
    Poseban pristup imao je problemu upotrebe antibiotika u pčelarstvu, ukazavši, pre svega, na neželjena dejstva na zdravlje ljudi i pčela, kao posledice njihovog prisustva u medu. Naglašena preporuka da se antibiotici u pčelarstvu nikada ne daju preventivno, već samo u svrhu lečenja, u skladu sa laboratorijski potvrđenom dijagnozom i na osnovu urađenog antibiograma, verujem da je kod prisutnih pčelara probudila svest o potrebi očuvanja izvornog kvaliteta pčelinjih proizvoda i njihovom lišavanju svih vrsta rezidua.
    U planu je da nastavimo sa predavanjima i koliko je to moguće sa praktičnim prezenacijama na pčelinjacima, kako bi smo radosni dočekali prolećno buđenje prirode i pčela.
 

Dejan Savić,
Predsednik udruženja

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien