SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DONET PRAVILNIK O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA KREDITNU PODRŠKU POLJOPRIVREDNICIMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.705

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije donelo je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednim gazdinstvima.
 
Krediti, koji se odobravaju na rok od jedne do tri godine sa grejs periodom (periodom mirovanja)  do godinu dana koji je obuhvaćen periodom otplate,  odobravaju se i isplaćuju u dinarima, bez valutne klauzole. Kamatna stopa   je  4%  na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i  6% za kredite plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva i za u ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Pravo na kreditnu podršku ostvaruju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i mikro i mala pravna lica). Ukupan iznos kredita za fizička lica, preduzetnike i pravna lica je do 5.000.000 dinara,  a za zemljoradničke zadruge do 15.000.000 dinara.
 
Namena kredita za razvoj stočarstva, što se tiče pčelarstva,obuhvata nabavku:
–       rojeva pčela standardno formiranih na 5 ramova i pčelinje matice sa ili bez košnica.
   
Namena kredita za investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu obuhvata nabavku:

…5. mehanizacije i opreme za stočarsku proizvodnju:
– opreme za pčelarstvo. 

Pravilnik stupa na snagu  narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, nakon čega će biti dostupan i na sajtu Ministarstva. Po objavljivanju Pravilnika u Službenom glasniku, očekuje se potpisivanje Ugovora sa poslovnim bankama i osiguravajućim društvima nakon čega će biti poznata procedura za odobrenje kredita, kao i banke koje će ih odobravati.

 

Detalje o kreditiranju ostatka poljoprivrede pogledajte u nastavku ove vesti, ali je ona dostupna samo članovima SPOS-a ulogovanim na sajt SPOS-a, sa šifrom i kontrolnim kodom sa ID članske karte SPOS-a:

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI DEO VESTI NAMENJEN SAMO ČLANOVIMA SPOS-a, SA DETALJNIJIM INFORMACIJAMA

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien