SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OTKUPNA CENA BAGREMOVOG MEDA OSTAJE 3,3 EVRADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.156

Firma koja u organizaciji SPOS-a otkupljuje med, Biodvig iz Kragujevca, nakon kratkotrajnog pada cene na 3,27 evra tokom prethodnog meseca, opet plaća bagremov med 3,3 evra do daljeg. Svi ostali detalji otkupa ostaju isti. Inače, na tržištu je došlo do velikih poremećaja, uslovljenih svojevrsnom "ucenjivačkom" politikom nekih velikih evropskih kupaca meda, pošto izgleda pokušavaju da iskoriste priliku, jer je u argentinskom i rumunskom medu nađen polen genetski modifikovanih biljaka, što mu je drastično smanjilo cenu. Tu situaciju sada koriste kako bi pokušali da smanje cenu i meda bez takvog polena.

Tako je u Mađarskoj cena bagremovog meda trenutno pala (14. jul) na nešto malo ispod 3 evra. Međutim, prema informacijama kojima SPOS raspolaže, u EU prinos meda globalno nije bio zadovoljavajući, uvoz meda iz zemalja u čijem je medu nađen polen genetski modifikovanih biljaka (GMO) pada (ili mu drastično pada cena, bagremov med iz Rumunije sada se otkupljuje po 2,85 evra, povrh svega je otkup praktično stao jer trenutno nema izvoza zbog GMO), i sve to nikako ne može uticati na pad cena, već upravo na rast. Problem sa GMO je inače veliki, jer su Nemci davno dokazali da vetar može da donese genetski modifikovani polen sa parcele udaljene čak 50 km od pčelinjaka.

Ipak, i pored svega toga, neki kupci meda u EU, kada ih sada nazovete, uglavnom kažu da im med trenutno "ne treba", da mu cena pada itd. Ova situacija govori mnogo onima koji razumeju situaciju, tragično je da se to događa i u EU, ali hajde da uzmemo da su to "zakoni" tržišta, najblaže rečeno. SPOS smatra da cena ne da neće padati, već će u najmanju ruku ostati ista. Svaki pčelar sam odlučuje kome će i po kojoj ceni prodati med (SPOS se samo maksimalno trudi da preko izabranog otkupljivača pruži čvrste garancije pčelarima po pitanju sigurnosti prodaje i pouzdanih uslova koji moraju biti ispunjeni, u sklopu objektivnih okolnosti). Ipak, SPOS smatra da je potrebno da vas informišemo o događanjima na tržištu. Takođe, SPOS je na ivici da preporuči pčelarima da sačekaju sa prodajom meda (bez obaveze da poslušaju) dok se ne završi ova "tržišna igra" (tj. ako se kupci još neko vreme budu ovako ponašali, pa cena padne), ali sačekaćemo da prikupimo sve potrebne informacije. Zato redovno pratite sajt SPOS-a kako bi o svemu bili pravovremeno informisani. U svakom slučaju, cena bagremovog meda kod firme Biodvig ostaje 3,3 evra do daljeg, i u narednom periodu krenuće prvi šleper za Nemačku po toj ceni.

Mnogi pčelari se interesuju kada će biti preuzet uzorkovani med, savetujemo im strpljenje, jer strpljenjem neće ništa izgubiti, naprotiv, mogu da dobiju. Med će biti preuzet čim tržišni uslovi budu stabilizovani. Do dana pisanja ovog izveštaja je firma Biodvig, koja je jedina prihvatila da radi pod uslovima koje je tražio SPOS za svoje članove, uzorkovala oko 120 tona meda, za deo meda su analize već stigle, i možemo sa radošću da kažemo da su besprekorne. Krenule su i prve isplate. Očekujemo i analize na prisustvo GMO polena u medu, za koje se argumentovano nadamo da će biti u redu.

Mnogi pčelari se raspituju i oko cene suncokretovog meda. Nijedan kupac se još uvek ne želi da izjasni o tome, ali smo ipak obavili detaljne razgovore sa nekim kupcima, i kako stvari stoje, cena ne bi trebala nikako da bude manja od oko 2,5 evra, ako se globalne cene održe na ovom nivou. Naravno, u ovom trenutku još uvek apsolutno ne možemo da objavimo zvaničnu otkupnu cenu suncokretovog meda, jer ona na tržištu još uvek nije formirana, jer meda u ponudi na evropskom tržištu još uvek nema.
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien