SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK U MINISTARSTVU POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.909

Danas je održan važan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, po pitanju moguće podrške pčelarstvu u narednoj godini.

Razmotrene su sve teme važne za pčelarstvo Srbije, i analizirana su moguća rešenja. Ministarstvo trenutno pravi značajnu bazu podataka o svim sektorima poljoprivrede, pa i o pčelarstvu, i narednih dana će u izradi te baze učestvovati i SPOS.

Inače, danas je započeto detaljno osvetljavanje mnogih problema u pčelarstvu. O problemima čije rešavanje zahteva duže angažovanje, ovde nećemo govoriti. Ono što je krajnje izvesno, jeste današnji dogovor da će Ministarstvo zaustaviti praksu naplate dažbina za boravak pčela na paši u nacionalnim parkovima. Inače, odgovarajuća akta nacionalnih parkova o tome donose se obično u decembru, te je i pravo vreme da se taj problem konačno reši, iako smo proteklih godina to pitanje više puta pokretali, ali nije bilo rezultata. Očekujemo veoma brzo rešavanje ovog problema, jer su naši sagovornici apsolutno razumeli kakva se šteta time pravi pčelarstvu, kada se ljudi odbijaju od selidbe pčela, umesto da se podstiču na selidbu, što direktno povećava proizvodnju.

Što se tiče podrške pčelarstvu, i ne samo njemu, u narednoj godini, krajnje je izvesno da će te podrške konačno biti, a vrsta podrške zavisiće od analize baze podataka koja se priprema, tj. finansiraće se kritične tačke koje direktno povećavaju obim proizvodnje, pre svega, kao i one tačke koje najviše poskupljuju proizvodnju. Razgovarano je o mogućim rešenjima, ali o njima tek kada budu i zvanična.

U razgovorima ispred Ministarstva poljoprivrede učestvovali su gospodin Zoran Nenadović, savetnik ministra poljoprivrede i gospodin David Radaković.

Zahvaljujemo se Ministarstvu poljoprivrede na sve boljem razumevanju nasih problema!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien