SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DOBRE VESTI IZ NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.558

Danas je predsednik SPOS-a prisustvovao nastavku sednice Odbora za poljoprivredu Narodne Skupštine Republike Srbije, koja je ovog puta uspešno održana.

Naime, kao što smo vas detaljno obavestili (OVDE), oko održavanja prethodne sednice je bilo dosta problema, te praktično nije imala radni deo. 

Ova sednica je uspešno okončana prihvatanjem predloga više zakona u načelu (o stočarstvu, o sredstvima za zaštitu bilja, o poljoprivredi…). 

Sednici su, kao predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prisustvovala gospoda Miloš Milovanović i Momčilo Mitreski, pomoćnici ministra poljoprivrede, i direktor Uprave za veterinu gospodin Zoran Mićović. 

Što se tiče razvoja situacije oko pomenutih zakona, za sada je sve u redu, preostala je samo rasprava po amandmanima. 

Nama svakako najinteresantniji može biti odgovor gospodina Miloša Milovanovića, pomoćnika ministra, na pitanje jednog narodnog poslanika (u vezi tehničkih problema oko registracije poljoprivrednih gazdinstava kod Uprave za trezor). Gospodin Milovanović je naglasio neophodnost da poljoprivrednici imaju utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kako bi dobili subvencije u 2009. godini, ali je posebno naglasio da ima i onih koji to neće morati da ispune, a to su pčelari za koje je pripremljena uredba o subvencijama. Ovime je još jednom javno potvrđeno prihvatanje sugestija SPOS-a od strane Ministarstva, da se pčelari izuzmu iz pomenutog pravila, što je detaljno obrazloženo Ministarstvu poljoprivrede još septembra 2008. godine. 

Nakon sednice Odbora za poljoprivredu, predsednik SPOS-a je obavio kraći razgovor sa pomoćnicima ministra, gospodom Milošem Milovanovićem i Momčilom Mitreskim, raspitujući se o mogućem terminu donošenja uredbe o subvencijama po košnici u pčelarstvu. Odgovorili su da se čeka donošenje Pravilnika o evidenciji pčelinjaka, koji je preduslov za sprovođenje ove uredbe na terenu, a koji se još uvek nalazi u zakonodavstvu, i čim državne procedure budu okončane, biće doneti najpre Pravilnik, a odmah za njim i uredba. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien