SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVI SASTANAK SA FIRMOM BURAMDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.981

Danas je održan novi sastanak sa predstavnicima nemačke firme Buram oko mogućnosti izvoza meda u 2009. godini.

Sastanku je, pored regionalnog predstavnika ove firme, gospodina Hakana Yavuza, prisustvovao i direktor firme Buram gospodin Kemal Kaymakcu iz Nemačke.

Pregovori su vođeni o mogućem plasmanu meda na veliko tokom 2009. godine, nakon bagremove paše. Trenutno se ne zna kakva će godina biti i koliko će meda biti u svetu, te je vrlo teško govoriti o cenama tokom 2009. godine, naročito još i zato što cene variraju od meseca do meseca. 

Ipak, SPOS je insistirao da kupac kaže garantovanu cenu, ispod koje neće ići, kako bi pčelari imali nekakvu sigurnost u pravljenju planova. Mi smo svesni da je teško sada dati cenu, ali se drugačije jednostavno ne mogu praviti dugoročni planovi od strane pčelara. 

Kako stvari stoje, otkupna cena meda za pčelare na kućnom pragu (bez ikakvih troškova analize, transporta meda i troškova vraćanja ambalaže, što bi sve palo na otkupljivača), kretala bi se najverovatnije oko 2 evra. 

Najveći problem je nastao oko cene meda u saću, koja je u odnosu na cenu koju je ova firma plaćala u prošloj 2008. godini kada meda nije bilo dovoljno na tržištu, sada niža za 30 centi. Objašnjeno im je da to neće biti dovoljno privlačno za pčelare, i da bez bar, prethodne godine obećanih, oko 2,7 evra po kilogramu meda u saću, ne može biti ništa od tog posla, jer je i to jeftino, ali se pokazalo da ipak ima interesovanja pčelara, te da bi smanjivanje te cene moglo da dovede do pada interesovanja. Direktor Kemal je objasnio da ne može unapred da obeća veću cenu od te. Rečeno mu je da onda oko toga više ne moramo da razgovaramo, jer smo sigurni da interesovanja pčelara neće biti, te da ne gubimo vreme, već da dogovorimo detalje oko tečnog meda od bagrema i lipe. Ipak, na kraju, gospodin Kemal je rekao da postoji mogućnost da zadrži cenu od prošle godine, ali samo pod uslovom ako se mi obavežemo da isporučimo 80 tona bagremovog meda u saću tokom 2009. godine. Mi ćemo kroz aprilski Pčelar pozvati sve zainteresovane da se prijave i da kažu kolike bi količine mogli da isporuče ako godina bude dobra, tj. rodna. Ako budemo sakupili zahtevanu količinu, dobre su šanse da se ovo i realizuje. Dotle ćemo detaljnije znati i koliki su troškovi ovog specifičnog otkupa meda, te ćemo imati preciznije definisanu cenu. 

Sve je ovo još jednom dokazalo veliku kompleksnost problematike izvoza meda, kojoj treba posvetiti maksimalnu pažnju. 

U svakom slučaju, kada sve budemo razjasnili, biće raspisan novi tender za najpovoljnijeg otkupljivača za izvoz meda u 2009. godini. 

Tokom sutrašnjeg dana predstavnici firme Buram posetiće firmu Medopromet u Subotici i razgovarati o daljoj isporuci postojećih količina meda po do sada poznatim cenama, po kojima je već izvezeno 9.075 kg meda. Na žalost, raspoloživog meda sada ima malo, ali bi bilo dobro da se ta akcija izvoza nastavi bar sa još jednim šleperom meda iz prethodnih godina. 

Susreli smo se sa još jednim problemom. Trenutno neke firme iz Hrvatske nude med unapred po nižim cenama nego što možemo mi da ponudimo, jednostavno zato što daju izvozne podsticaje za pčelare u visini od 2,5 kuna po kilogramu meda, što je nekih 34 evro centa. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien