SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

JAVNI NAGRADNI KONKURS ZA NOVINAREDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.744

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) raspisuje javni nagradni konkurs za novinare svih pisanih i elektronskih medija, koji podstiče istraživačko novinarstvo u sferi pčelarstva. IO SPOS-a obezbedio je veoma bogatu nagradu za pobednika konkursa, putovanje u Monpelje (Francuska) na 5 dana, a sve u cilju upoznavanja javnosti sa stanjem na tržištu pčelinjih proizvoda u Srbiji.

 

Naime, godinama unazad pčelari opravdano sumnjaju da na tržištu postoji veliki broj falsifikatora meda, koji građanima Srbije plasiraju "med" koji ne odgovara Pravilniku o kvalitetu meda. Među njima ima i pojedinih firmi koje otkupljuju i plasiraju med, pojedinaca koji uopšte nisu pčelari, ali i nesavesnih pčelara. SPOS se zalaže da se svi oni razotkriju javnosti putem uobičajene zakonske procedure, preko redovnih kontrola veterinarske inspekcije. Ovim putem, SPOS posebno pohvaljuje Generalni inspektorat Ministarstva poljoprivrede, naročito pomoćnika direktora Inspektorata za veterinarsku inspekciju, gospodina Gorana Miloševa, koji je prihvatio nastojanja SPOS-a da posle mnogo godina nedovoljne kontrole kvaliteta meda u prometu, tu kontrolu pojača, čime su on i njegovi saradnici zaslužili sve pohvale javnosti.

SPOS se zalaže da naši građani u prometu mogu da nađu isključivo pravi med, i to je jedan od njegovih prioriteta, nadamo se i prioriteta celokupne javnosti, državnih organa i medija. SPOS nema zakonskih instrumenata da se bavi rešavanjem problema falsifikata, ali je zato sve snage usmerio ka animiranju inspekcije da se na ovom problemu maksimalno angažuje, i uvede red u tržište meda.

U tu svrhu, SPOS je pozvao sve koji imaju saznanja da se bilo ko od gore navedenih aktera tržišta meda bavi njegovim falsifikovanjem, to prijavi SPOS-u, makar anonimno, a SPOS će prijavu proslediti Generalnom inspektoratu.

Drugi način borbe protiv ove pošasti koja nas već dugo muči, jeste upoznavanje javnosti sa pravim stanjem na tršištu meda. U tu svrhu, SPOS raspisuje javni konkurs za izbor najboljeg teksta ili televizijskog/radijskog priloga (nebitno je da li je list dnevni, nedeljni, mesečni, dvomesečni ili kvartalni, kao ni da li je televizija sa lokalnom ili nacionalnom pokrivenošću, ceniće se isključivo kvalitet prezentovanih informacija) na temu: Kako je moguće da se u prometu u prodavnicama ili na pijacama često može naći med koji je jeftiniji nego kod pčelara na kućnom pragu?

Cilj ovog konkursa jeste da se kvalitetnim novinarskim prilozima, zasnovanim isključivo na činjenicama, javnost što bolje informiše o stanju na tržištu pčelinjih proizvoda i načinu kako građani mogu da se snabdeju visokokvalitetnim medom. Praktično, ovim konkursom, SPOS stimuliše objavljivanje istine. Sve objavljene tekstove i priloge treba u elektronskom obliku dostaviti SPOS-u najkasnije do 24. jula 2009. godine, sa preciznim navođenjem datuma objavljivanja i medija u kome je objavljeno. Tekstovi moraju biti u PDF formatu ili skenirani, a TV i radijski prilozi u odgovarajućem video ili audio formatu. Izvršni odbor SPOS-a izabraće najobuhvatniji prilog koji je ovu problematiku najbolje obradio i potkrepio sa najvećim brojem konkretnih informacija. Autor izabranog teksta ili priloga dobiće nagradno putovanje u Monpelje (Francuska) u trajanju od 5 dana, zajedno sa delegacijom SPOS-a na 41. svetski kongres pčelara Apimondija (www.apimondia2009.com).

SPOS stoji na raspolaganju novinarima po pitanju davanja svih informacija kojima raspolaže, putem maila: [email protected].com, ili putem svog sajta koji se svakodnevno ažurira: www.spos.info. Ujedno preporučujemo novinarima da se za zvanične informacije o izvršenim analizama obrate Ministarstvu poljoprivrede, tj. Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede.

SPOS posebno moli novinare da se trude da svoje informacije višestruko provere, da se ne bi dešavalo ono što se dešavalo prethodnih nedelja u nekim medijima, da za falsifikovanje budu optuženi i oni koji to nisu činili. SPOS se zalaže isključivo za objavljivanje istine i samo istine, ma koga se ona ticala, i svima stoji na raspolaganju za davanje bilo kakvih informacija koje poseduje po ovom ili bilo kom drugom pitanju.

SPOS 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien