SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OKONČAN TENDER ZA IZVOZ MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.450

SPOS je juče okončao tender za izvoz meda, i izabrao firmu koja će izvoziti med od članova SPOS-a za Berlin, za firmu Buram, tokom 2009. godine.

SPOS je raspisao tender na koji su se javile 5 od 6 firmi koje imaju uveden HACCP i izvozni broj za izvoz meda u EU. 

Najpovoljniju ponudu za otkup, pakovanje i transport meda do Berlina ponudila je firma Cmana Promet iz Krnjeva. Ponuda ove firme bila je drastično povoljnija od drugih, maltene duplo povoljnija od prve naredne ponude. Firma Cmana promet izabrana je kao firma koja će izvoziti med u 2009. godini od članova SPOS-a, jer je za svoj rad ponudila cenu od 40 evro centi po kilogramu otkupljenog meda. Prve dve naredne ponude iznosile su po 75 evro centi, treća 84 evro centi, i poslednja čak 95 evro centi i to uz određene ograde, što je bilo u suprotnosti sa uslovima tendera, ali je ponuda ipak razmotrena. 

Na tenderu su učestvovale firme Cmana Promet iz Krnjeva, Maja med iz Beograda, Timomed iz Knjaževca, Biodvig iz Kragujevca i Medopromet iz Subotice. Na popodnevnom sastanku gde su ponude javno prezetovane prisustvovali su predstavnici dve firme, Cmana Promet (direktor Darko Marinković) i Timomed (gospođa Mladenović). Pre sastanka, predstavnici firme Buram su se susreli i sa direktorom Maja meda. 

Nakon izbora firme, sada je jasno po kojoj će zagarantovanoj ceni članovi SPOS-a ove godine prodavati bagremov med, a to je 2,05 evra na kućnom pragu. Cena teoretski može biti veća, ako bagremova paša ne bude izdašna kao što se očekuje. U svakom slučaju, to je garantovana cena ispod koje se neće ići. Firma Buram je jedina koja je bila spremna da unapred ponudi cenu. Ili, da pojasnimo bolje. SPOS je pronašao firmu koja nudi ovakvu cenu. Trenutno niko ne može i ne želi da kaže koliko će plaćati med u otkupu nakon bagremove paše. Jer, ako ona bude izuzetno dobra, cena meda može pasti, a ona je trenutno kod nekih otkupljivača i veća nego što firma Buram nudi za novi rod bagremovog meda. Međutim, ova firma unapred želi da garantuje cenu za novi rod, druge firme to ne mogu ili ne žele da učine. Ako sutra bilo koja druga firma ponudi bolju cenu od Burama, sasvim je normalno da pčelari mogu da joj prodaju med po većoj ceni, ako bude postojala. Jednostavno, SPOS se trudi da učini sve što mu zakon dozvoljava da stvori uslove za kontinuirani izvoz većih količina meda. SPOS za sada nije uspeo da nađe bolju cenu, a ako bude uspeo, bićete obavešteni. Smatramo važnim da pčelari imaju nekakvu sigurnost u otkupu po pitanju cene, a pozivamo sve ostale koji se bave otkupom meda na srpskom tržištu, a mogu da ponude veću cenu za novi rod, da nam se jave i mi ćemo te podatke besplatno proslediti svim pčelarima putem časopisa Pčelar. Jer, to je zaista jedini način da na tržištu postignemo najveće moguće cene za pčelare, što je naš jedini interes. A uopšte nas ne interesuje ko će otkupljivati med, važno je da pčelari dobiju što je veću moguću cenu. 

Po ovoj ceni med će se prodavati na sledeći način. Nakon vrcanja meda, pčelar – član SPOS-a, prijavljuje izvrcane količine Berzi meda SPOS-a. Cmana Promet će pozivati pčelare sa Berze i od njih otkupljivati med po sledećem principu. Otkupljivač ode kod pčelara i uzorkuje med. Analizira ga o svom trošku. Ako med ne odgovara zahtevima kupca (HMF maksimalno 15 mg-kg, dijastaza najmanje 15, bez antibiotika…), onda ništa, a ako je analiza dobra, uzima se med, i nakon pražnjenja ambalaže, ambalaža se vraća pčelaru. Tu pčelar nema nikakve troškove. Plaćanje je u dinarskoj pritvvrednosti cene u evrima najviše 60 dana od dana preuzimanja meda od strane pčelara. Direktor firme Cmana promet je napomenuo da će ponuditi zainteresovanim pčelarima novac odmah po preuzimanju meda, ali uz izvesno umanjenje cene, te će pčelar moći da bira i takvu opciju ako to želi i ako mu se isplati. 

Znači, pčelar nema nikakve dodatne troškove oko prodaje meda, svi troškovi padaju na otkupljivača, navedena cena je čista cena (nema troškova analize, prevoza meda, vraćanja ambalaže…). 

Ova firma zainteresovana je i za lipov i livadski med, ali nudi znatno nižu cenu. Za lipov med cena za pčelara je 1,85 evra, a za livadski svega 1,6 evra, jer je u Nemačkoj livadski med mnogo manje cenjen od bagremovog. Mi smo im dali na degustaciju visokokvalitetan livadski med i rekli da takav med nikada ne može da ima cenu nižu od bagremovog. Med im se izuzetno dopao, ali im je cena prevelika. 

Ostali sitniji tehnički detalji oko otkupa biće objavljeni čim budu utvrđeni. 

Iz svega ovoga mogli ste da zaključite da sada menjamo sistem prijave cene meda na Berzi meda SPOS-a. Naime, od sada ćete se na Berzu prijavljivati sa cenom po kojoj bi dali med na kućnom pragu, bez ikakvih dodatnih troškova. 

Sastanku je prisustvovao i Toplica Miladinović iz Smederevske Palanke, predsednik Saveta za ekonomska pitanja u SPOS-u i član IO SPOS-a. 

Na slici, sa leva na desno: gospodin Hakan Yavuz, zastupnik firme Buram za bivšu Jugoslaviju; gospodin Kemal Kaymakcu, direktor firme Buram; gospodin Cengiz Manav, vlasnik firme Buram; gospodin Darko Marinković, direktor firme Cmana Promet i gospođa Svetlana Mladenović, predstavnik firme Timomed 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien