SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

GENERALNI INSPEKTORAT MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE UTVRDIO NIZ NEPRAVILNOSTI U PROMETU MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.142

Danas je gospodin Goran Milošev, pomoćnik direktora Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede i prvi čovek Sektora veterinarske inspekcije Generalnog inspektorata, pozvao telefonom predsednika SPOS-a i obavestio ga o rezultatima koje je inspekcija dobila povodom prijave nepravilnosti u prometu meda, koju je SPOS uputio inspektoratu.

Naime, kao što se sećate, na Skupštini SPOS-a održanoj 31. januara 2009. godine, gospodin Milošev je delegatima Skupštine obećao da će veterinarska inspekcija posvetiti više pažnje problemu falsifikovanja meda. Obećano je i ispunjeno. 

Jer, SPOS je ubrzo nakon toga Ministarstvu prijavio sumnju na nepravilnosti u radu jedne firme za otkup meda, jer smo dobili informacije da kamion te firme svake sedmice kupuje invertovani sirup u fabrici kukuruza u Zrenjaninu. Taj deo priče nije u nadležnosti veterinarske inspekcije, te smo dobili savet da se obratimo drugim inspekcijama, što ćemo u najkraćem roku i učiniti, a obratićemo se i policiji, te je med u toj firmi uzorkovan sa linija proizvodnje, kao i u prodavnicama, ali je uzorkovan i med mnogih drugih firmi, te su dobijeni poražavajući rezultati, podnete prekršajne prijave i izdati nalozi za povlačenje meda iz prodavnica. 

Ovih dana, možda još danas, na sajtu Ministarstva biće objavljeni detaljni podaci, pa ih mi ne bi ovde navodili, dok ne dođu sa zvaničnog mesta. 

Utvrđeno je više nepravilnosti, od povećanog nivoa saharoze u medu, promenjenog nivoa redukujućih šećera, a zavisno od firme do firme koja stavlja med u promet, utvrđen je neobično visok nivo HMF-a, od 51,6 do čak 464 mg/kg, a dozvoljeno je maksimalno 40 mg/kg. 

U svakom slučaju, u zvaničnom izveštaju Ministarstva  biće objavljeni svi detalji, prema rečima gospodina Miloševa. 

Verujemo da je ova opsežna akcija Ministarstva, tj. Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, razuverila i poslednje neverne Tome, da država ne želi da reši problem falsifikata meda. Ona to svakako želi, ali jednostavno, do sada niko nije zvanično prijavio nijednu nepravilnost ili sumnju, dok to nedavno nije učinio SPOS. 

Zato, još jednom ponavljamo javni poziv koji smo pre par meseci uputili preko časopisa Pčelar i sajta SPOS-a, da zvanično prijavljujete, makar anonimno, SPOS-u svaku sumnju na falsifikovanje meda, u prodavnicama ili kod nesavesnih pčelara, svejedno, a SPOS će te prijave prosleđivati nadležnima. To je jedini legalni put za borbu protiv falsifikata. 

SPOS uz to priprema akcije koje će javnosti jasno objasniti ovu problematiku i dovesti do konzumiranja isključivo pravog i ispravnog meda kod naših građana, koje više niko ne sme da truje raznim derivatima šećera i sličnim nezdravim proizvodima. 

Neka nam je sa srećom! 

Posebno moramo da se zahvalimo gospodinu Miloševom i njegovom timu na izuzetnom angažovanju da se pokrene ova priča, kao i samom Generalnom inspektoratu koji je našao mogućnosti da nam izađe u susret u ovim kriznim vremenima i da pokrene tako opsežnu akciju kontrole kvaliteta meda na tržištu. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien