SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KONAČNO PRORADILO TRŽIŠTE MEDA U SRBIJI PO PRINCIPIMA TRŽIŠNE EKONOMIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.404

Ovih dana postalo je očigledno da smo postigli dugo očekivani cilj, koji je, čini nam se, iako nismo kvalifikovani ekonomski stručnjaci, stigao jednu godinu ranije nego što smo se nadali, što je fantastično.

Naime, naše tržište meda bilo je umrtvljeno na niskim otkupnim cenama pre par godina. Sistemskim aktivnostima SPOS-a skinuli smo žabokrečinu sa njega, i krenuli u neka bolja vremena, što dokazuje i povećana prodaja opreme i repromaterijala za pčelarstvo ovog proleća u proseku za 30%. Jer, cena meda je najbolja "subvencija" pčelarima za povećanje pčelinjaka, uvek bila i ostala.

Do sada smo se bukvalno natezali sa otkupljivačima meda da bi se izborili za realnu cenu meda, a sada se konačno dešava svojevrsno čudo, bar bi ga takvim smatrali pre par godina. Naime, neki otkupljivači počinju da nude bolje uslove plaćanja ovih dana, kako bi se izborili za svoj tržišni udeo meda kome teže. Takvo zdravo stanje na tržištu meda mogli smo samo da sanjamo. Naravno, ovo je tek početak. Nadamo se da će inicijativa SPOS-a data juče u Privrednoj komori doprineti još većem razvoju tržišta meda u Srbiji. Ujedno, sve to će nam biti garant visoke imunosti našeg tržišta na jeftine uvozne medove iz nekih zemalja, koji će zbog laganog pada carina početi da stižu u Srbiju 2012. ili 2013. godine, možda i tek 2014, vreme će pokazati.

U svakom slučaju, SPOS pozdravlja ovakve inicijative otkupljivača, i drago mu je što je 2009. godine protresao naše tržište meda i probudio tržišnu ekonomiju. Jedino je šteta što se sve to dešava tek 2011. godine, umesto odmah 2009. godine, ali važno je da su razum i tržišna ekonomija nadvladali sujetu i balkanske strasti, i doveli neke nove ljude na scenu sa novim modernim idejama u svetu otkupljivača meda. Ovakvom konačnom razvoju tržišta pčelari mogu samo da se raduju, kao i SPOS, koji će sada imati mnogo više vremena da se posveti nekim drugim prioritetima. Ali, spavati neće, za svaki slučaj… već će pomno nadgledati razvoj situacije i intervenisati pravovremeno ako za tim bude bilo potrebe, kao i u prethodne tri godine.

Čitajte oglase u majskom Pčelaru i sve će vam biti jasno.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien