SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK U PRIVREDNOJ KOMORIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.099

U četvrtak, 21. aprila, u Privrednoj komori održan je važan sastanak Grupacije za pčelarstvo Privredne komore Srbije.

U ime SPOS-a, sastanku su prisustvovali predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, i član IO SPOS-a iz Beograda, Slađan Simonović.

Ispred Privredne komore sastanku su prisustvovali gospođa Mirjana Miščević, sekretar Grupacije za pčelarstvo, i gospodin Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS. Ispred Ministarstva poljoprivrede sastanku je prisustvovao gospodin Nenad Terzić, šef Odseka za stočarstvo. Prisustvovali su i svi veći otkupljivači i pakeri meda iz Srbije.

Sazivanje sastanka inicirao je SPOS svojim pismom koje smo objavili i na sajtu SPOS-a.

SPOS je izneo svoj predlog da ubuduće svi otkupljivači i SPOS zajedno rade kako na nalaženju kupaca u inostranstvu, tako i na izvozu, da se na papiru objedine kapaciteti svih izvoznika, kako bi u pregovorima sa kupcima mogli da razgovaramo mnogo argumentovanije, kao Srbija, a ne kao SPOS ili neki pojedinačni otkupljivač, a sve to podrazumeva i unapred utvrđenu zaradu otkupljivača, tj. transparentno i otvoreno poslovanje. Drugim rečima, tako bi bili upošljeni kapaciteti svih otkupljivača, sa što manje praznog hoda i troškova koje on nosi, naravno uz prethodno obezbeđenje dovoljnih količina meda, jer trenutno kapaciteti izvoznika prevazilaze proizvodnju meda u Srbiji. To bi se izvelo raznim povoljnostima za pčelare, mikrokreditiranjima od strane otkupljivača recimo ili drugim povoljnostima. To što je SPOS predložio naravno da nije primenljivo ove godine, već tek od naredne, jer se od naredne godine ukidaju izvozne subvencije od države, što će smanjiti cenu za pčelare ako ne nađemo kupca koji bi iduće godine med plaćao više nego ove, pa je naša ideja bila da pokušamo da smanjimo troškove zajedničkim radom, gde bi SPOS stajao na usluzi otkupljivačima u objedinjavanju ponude pčelara, kako bi se troškovi transporta sveli na minimum, otkupljivači zarađivali isto, a da za pčelare ne padne cena meda.

Iako se solidan broj otkupljivača meda izjasnio da je neka vrsta saradnje sličnog tipa moguća, o čemu će se tek razgovarati u narednom periodu, svi prisutni su jasno mogli da primete da je par otkupljivača bilo ne samo protiv, već su jedan takav dogovor nazivali i monopolom, a u stvari se u pozadini videlo njihovo verovanje da mogu postati najveći, da ne kažemo jedini izvoznici meda, tj. baš to protiv čega se na rečima zalažu – monopolisti. U svakom slučaju, svako ima pravo da veruje u bajke, jer to se ne može desiti čak i da niko ne preduzme ništa protiv toga, kao što ni neće preduzeti, jer osnovna pravila ekonomije decenijama unazad govore da je tako nešto nemoguće. Zato apelujemo na njih da zaborave na lepe želje, da poziv SPOS-a ne shvate nikako drugačije, već kao želju da u inostranstvu svi zajedno budemo perciripirani još ozbiljnije u narednom periodu, te da ostvarimo sigurnost izvoza sa što izvesnijom cenom. To svakako nije monopol, jer kada neko nađe kupca koji najbolje plaća med, i objavi tu cenu, to nije monopol, jer svako drugi ima pravo da pronađe boljeg kupca. Mi se oko cene ne bi dogovarali, već bi svi zajedno u inostranstvu tražili najbolju cenu, i svi zajedno izvozili za tog kupca koji tu cenu nudi. Sasvim jasno i logično, ali nas izvestan broj otkupljivača jednostavno nije shvatio. Zato ih pozivamo da još jednom razmisle. Takođe se na sastanku jasno videlo da itekako ima firmi koje su zainteresovane da rade po do sada razrađenom sistemu SPOS-a, te ne vidimo razloga da neki misle da mogu da sebi obezbede mnogo bolju zaradu. Jer, ono što mi predlažemo danas, to je cilj do koga će se doći dužom primenom tržišne ekonomije u Srbiji, a mi samo hoćemo da ne habamo cipele na tom putu, već da do cilja stignemo odmah. Kako stvari stoje, za sada za to nema razumevanja, ali čak ni to nije prepreka da se sarađuje u sferama gde se može sarađivati, a da se oko osetljivih pitanja čak ni ne razgovara, ako je to nužno. Svima je u interesu da smanje troškove otkupa, i pčelarima i otkupljivačima, pa smatramo da je možda to tačka od koje treba početi saradnju. Recimo, zašto bi svi naručivali burad posebno, kad mogu zajedno (manja cena), zašto bi svako tražio kupce sam kad mu ih SPOS može obezbediti besplatno… Sve to bi uticalo na bolju zaradu i za pčelare i za otkupljivače.

U svakom slučaju, SPOS je još jednom pokazao dobru volju i dao inicijativu da svi zajedno krenemo još jednom izvan ovog vremena napred, da preskočimo godine grešaka i da odmah radimo maksimalno ozbiljno i transparentno. SPOS je, pored svih problema koje je imao sa nekim otkupljivačima, apsolutno spreman da sve to zaboravi u interesu pčelarstva, ali nije spreman da ga niko prevodi žednog preko vode. Ta vremena su prošla. I sutra, kada dođe neko novo rukovodstvo SPOS-a, ni ono neće smeti zbog članstva da promeni način rada, pa je prema tome, učinjeni korak nepovratan, i što pre to svi shvate, to je bolje za sve.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien