SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN SEMINAR „PREZENTACIJA REZULTATA KARAKTERIZACIJE SRPSKOG MEDA“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.513

U Beogradu je 9. aprila 2011. održana prezentacija velikog projekta analize 380 uzoraka meda iz cele Srbije. Sve je počelo jednim veoma prijatnim razgovorom predavača i slušalaca, dok smo čekali vreme za početak izvanrednog seminara koji je sve prisutne ostavio bez daha.
Seminar su otvorili prof. dr Dušanka Milojković Opsenica koja je kao konferansije vodila ceo seminar, prof. dr Živoslav Tešić koji je sve prisutne pozdravio ispred fakulteta i naš predsednik dr med. Rodoljub Živadinović koji se na najlepši način, zahvalio predavačima na izuzetnom zalaganju u viešemesečnom radu, čije rezultate su nam potom, jedan po jedan, svako iz svoje uže specijalnosti, prezentovali.
To je bio uvod, a onda su svi prisutni u amfiteatru Hemijskog fakulteta zanemeli. Prvi slajd na platnu i prezentacija prvog predavača su nas jednostavno prikovali za sedišta. Ali ne samo prvi. I svi ostali do kraja prezentacije svako sa svojim delom izlaganja su bili izuzetni, vrhunski. Istini za volju za takav nivo predavanja potrebno je i dosta predznanja o fizičkim i hemijskim osobenostima meda, metodama laboratorijskih analiza, korišćenim aparaturama i konačno logičnom prezentovanju rezultata. Verujem da je svako izlaganje bilo razumljivo i onima sa manje predznanja, jer su se svi doktori hemijskih nauka zaista potrudili da sve bude jasno svima u amfiteatru.
Po završetku svih izlaganja imali smo priliku da dodatno pitamo sve što nas je interesovalo. Bilo je pitanja na koja su odmah dobijeni i jasni odgovori, imali smo uvid u rezultate pojedinačnih uzoraka meda koje su pčelari dostavili na analize. Međutim, mene je na kraju, kada sam se malo sabrao od ogromne mase podataka, impresionirao uloženi rad, upornost i preciznost u sve što nam je prezentovano za ta tri sata koja su protekla, a da uopšte nismo ni primetili da je već davno prošlo podne. I to bez velikog ili malog odmora. Sve kao na filmu. Pažnja zaokupljena do maksimuma, te nije bilo vremena za razmišljanje o protoku tih sati. Kada slušalac shvati obim urađenog posla, 380 uzoraka puta pedesetak parametara, pa sve to puta tri, zbog upoređivanja sa simulacijom falsifikata, onda to postaje fascinirajuće. Isto kao što je zadivljujući i entuzijazam naših mladih naučnika koji su sve ovo odradili.
Jedina senka na ovoj prezentaciji, koja će kad bude kompletno završena naći i svoje mesto u svetskoj nauci, je začuđujuća nezainteresovanost samih pčelara koji su prezentaciji prisustvovali u malom broju. Došle su naše kolege čak iz Prokuplja i udaljenijih mesta, ali u malom broju iz svih delova Srbije, čak i samog Beograda gde se sve održavalo. Kažem na žalost, jer imalo se šta čuti i naučiti od pravih stručnjaka koje imamo na dohvat ruke, sa kojima je uspostavljena obostrano korisna saradnja.

Aleksandar Bikar
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien