SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

UZ PODRŠKU KANADSKE KOMPANIJE REV ODRŽAN SEMINAR ZA PČELARE U PRIJEPOLJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.064

Izuzetno nam je  važno da uspostavimo saradnju sa svima koji svoje znanje i ekspertizu mogu da podele sa nama i uzmu učešće u izradi Studije o uticaju na životnu sredinu, rekao Milan Ćušić, zamenik direktora kompanije REV d.o.o. Ove godine smo Udruženju pčelara opredelili 450.000 dinara, naglasio predsednik opštine Dragoljub Zindović.

Uoči ovogodišnje pčelarske sezone  Udruženje pčelara opštine  Prijepolje je za svoje članove organizovalo seminar na temu  «Uloga medonosne pčele u oprašivanju bilja i očuvanju eko sistema». Predavači su bili eminentni stručnjaci iz ove oblasti: dr Goran Jevtić, mr Kazimir, profesori Radenko Kojadinović i Milan Matić.
U prepunoj sali Doma kulture, seminaru su pored pčelara prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, Turističke organizacije, škola, Dečjeg vrtića, i ostalih institucija sa kojima Udruženje ima odličnu saradnju. Seminar je održan uz podršku kanadske  kompanije REV. Uspostavljena saradnja ima za cilj da se ovo Udruženje uključi u aktivnosti vezane za izradu Studije o uticaju na životnu sredinu hidrocentrala Brodarevo 1 i Brodarevo 2.
Nakon pozdravne reči predsednika Udruženja  Mevzudina Kajevića i sekretara Radojka Sredojevića, skup je pozdravio i Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.
-Udruženje pčelara Prijepolje poslednjih desetak godina postiže izvanredne rezultate i jedno je od najaktivnijih udruženja u SPOS-u. Zahvaljujući kvalitetu, med iz Srbije je sve traženiji na svetskom tržištu, a  ozbiljnim radom i borbom, pre svega, protiv neispravnog meda koji se pojavljuje u ponudi,  zaslužili smo poverenje kupaca i verujem da u ovoj godini neće biti viška meda u Srbiji, istakao je Živadinović.
Ističući značaj uspostavljene saradnje, Milan Ćušić zamenik direktora kanadske kompanije REV, između ostalog je je rekao:
-Izuzetno nam je  važno da uspostavimo saradnju sa svima koji svoje znanje i ekspertizu mogu da podele sa nama i uzmu učešće u izradi studije o uticaju na životnu sredinu. Udruženje pčelara će učestvovati u ovim aktivnostima oko izrade ove studije a mi ćemo, poštujući dugu tradiciju pčelarenja u ovom kraju, nastojati da eventualne posledice koje bi mogle nastati izgradnjom brana, umanjimo ili svedemo na minimum, rekao je Ćušić.
Da bi se očuvala duga tradicija ovog zanimanja neophodna je podrška lokalne samuprave koja, kako je rečeno, ima sve više sluha za probleme pčelara.
– Prijepolje je siromašna opština i svaki prirodni potencijal koji ima treba iskoristiti. Lokalna samuprava  je prepoznala ozbiljnost rada ovog udruženja i značaj pčelarenja kao delatnosti u koju vredi ulagati , pa ćemo u skladu sa mogućnostima i dalje podržavati rad i aktivnosti pčelara. Ove godine smo Udruženju pčelara opredelili 450.000 dinara. Cilj je da se stvore povoljni uslovi koji bi podstakli    mlade ljude da se uključe  u ovaj posao, a da med iz naših krajeva koji je prepoznatljiv po svom kvalitetu, postane prijepoljski brend, naglasio je Dragoljub Zindović, predsednik opštine Prijepolje. 
Razvoj pčelarstva umnogome zavisi od zdravlja pčelinjih društava, pa je jedna od tema bila posvećena prevenciji i bolestima pčela, veoma prisutnim u pčelinjacima širom Srbije. Zdrava društva i ozbiljan naučni pristup ovoj delatnosti uz stalno obrazovanje, uslov su uspešnog pčelarenja.
Vrednost pčela za oprašivanje je čak 20 puta veća od vrednosti svih pčelinjih proizvoda, što dovoljno govori koliko je pčelarenje je značajno za poljoprivredu. Zato je neophodna razumevanje svih koji se bave voćarstvom i povrtarstvom, naročito u vreme prskanja biljnih kultura, kada je evidentan i najveći broj uginuća  u pčelinjim društvima.
Cilj i ovog seminara bio je da se kroz stručna predavanja pčelarima pruži mogućnost da obogate svoje znanje, a primenom savremene tehnologije uz prilagođavanje uslovima i promenama u okruženju, ova delatnost postavi na mesto koje zaslužuje.

J. Beganović


MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien