SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVOSTI O IMIDAKLOPRIDU (GAUCHO…)Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.447

Mnogo puta smo pisali o imidaklopridu i drugim neonikotinoidima. Sada smo došli i do nekih novih informacija.

Sećate se da smo pisali o istraživanju koje je sproveo italijanski naučnik Vincenzo Girolami, koji je dokazao da ako se seme kukuruza tretira imidaklopridom, u prvim  kapima koje mlada stabljika luči, a na kojoj žeđ mogu da utole mnogi insekti, pa i pčele, ima 10-100 delova na milion imidakloprida, što je otprilike 1000 puta više nego što ga ima recimo u polenu kukuruza, što odmah ubija pčelu. Novost je svakako da je njegovo istraživanje Bayer demantovao, što nije čudno, jer do sada Bayer, bar koliko je nama poznato, nije priznao nijedno naučno istraživanje objavljeno u naučnim časopisima koje je utvrdilo njegovo štetno delovanje na pčele tokom preporučenog načina upotrebe. 

Nedavno je u Holandiji istraživanje sproveo Hoogheemraadschap van Rijnland, koji je izvestio o tome da je u zemljištu i vodi u zemljištu našao čak 93 hemikalije koje se inače koriste u poljoprivredi i industriji, a čak njih 24 našao je u većoj količini od dozvoljene, uključujući i imidakloprid. 

U SAD-u je već zabranjena upotreba insekticida Furadan, ali se i dalje proizvodi za izvoz do daljeg. Nedavno je zabranjen i u Keniji, gde su ga seljaci koristili da ubiju lutajuće lavove. Ceo bivši Izvršni odbor se dobro seća kada nam je nekadašnji predsednik SPOV-a Momčilo Končar pričao da je svojim očima gledao kokošku koja je pojela 2-3 zrna semena kukuruza tretiranog Furadanom, i koja je veoma brzo pala mrtva. 

Jedna kampanja naterala je Bayer da prestane da proizvodi endosulfan, insekticid koji je veoma jak, i najčešće se koristi u proizvodnji pamuka. Jer, nedavno je endosulfan pronađen u jeftinom donjem rublju uveženom iz Indije. Inače, endosulfan je već zabranjen u 62 zemlje sveta. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien