SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PITAMO VASDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.757

Postavili smo novu anketu u kojoj vas pitamo koje je vaše mišljenje o članarini SPOS-a u 2010. godini.

Zašto vas to pitamo sada? 

Najpre, članarina će biti određena na prvom narednom sastanku IO SPOS-a na osnovu planiranih aktivnosti i finansijskog plana za 2010. godinu koji je u pripremi. Poziv na učlanjenje biće objavljen već u oktobarskom Pčelaru, pre svega da bi se sprečile standardne gužve sa članarinom krajem godine i da bi se pčelarima dao duži rok u kome mogu da bez većih problema prikupe sredstva za uplatu članarine. 

IO SPOS-a smatra, na osnovu preliminarne odluke Skupštine, da bi u 2010. godini mogli da rešimo problem poslovnog prostora Saveza, kako po osnovu znatnih ušteđenih sredstava iz prethodne godine, tako i delom od članarine iz 2010. godine. 

Da bi održali trenutni nivo aktivnosti SPOS-a, uz zvaničan realan pad dinara od sredine prošle godine za 15,9%, članarina bi sa prošlogodišnjih 1400 dinara trebala da se za isti procenat podigne, tj. na 1622 dinara. Međutim, u toj sumi nema novca za pomenutu namenu, već samo za održavanje trenutnog nivoa aktivnosti. 

Takođe, IO SPOS-a izvršio je sve potrebne pripreme da ozbiljno krene u aktivnosti oko otvaranja pogona za pakovanje i distribuciju meda. Sopstvenim sredstvima bi taj posao mogli da završimo za med sa paša najverovatnije tek u 2011. godini. Tražili smo pomoć prethodnih meseci kako bi sve zaživelo još u proleće 2010. godine, konkretno smo razgovarali sa USAID-om da se pčelarstvo uključi u njihov agrobiznis projekat, ali smo dobili odgovor da je to nemoguće za ovu godinu, a za narednu će se tek razmotriti. U svakom slučaju, imamo snage da krenemo i sami u ovaj projekat. Ne želimo da tražimo značajniju sumu novca od pčelara, naći ćemo već načina da ovo realizujemo. 

Ove dve moguće investicije stoje pred svima nama. Skupština SPOS-a će početkom naredne godine doneti odluku kojim putem od ova dva će krenuti SPOS, ili će izabrati neku treću varijantu. IO SPOS-a je pripremio rešenja za obe varijante i detaljno će ih obrazložiti na Skupštini. 

Na žalost, teško je odlučiti se šta je prioritetnije za sve nas. I jedna i druga opcija predstavljaju goruće probleme SPOS-a.

Za 112 godina postojanja, Savez nije uspeo da kupi svoje prostorije, već plaća kiriju (nešto preko 400 evra mesečno). Ne zna se kada će poslovni prostor Beograda biti privatizovan, a novi vlasnik sigurno neće imati tako povoljnu tarifu za kiriju. Uzgred, ako bi taj problem rešili, a možemo ga nakon 112 godina, rešiti za samo jednu godinu, godišnje bi nam ostajalo oko 4.900 evra, što je značajna suma koju bi mogli da ulažemo u druge aktivnosti. 

Takođe nam je gorući problem i plasman meda, i svi znamo koliko bi nam značilo da taj problem rešimo. 

Ali, Skupština će dati poslednju reč.

IO SPOS-a će razmatrati nivo članarine, i na narednom sastanku razmatraće se predlog realnog povećanja članarine od 178 dinara, što, kada se doda na 1622 dinara koliki je nivo članarine nakon obračunavanja realnog skoka devalvacije, iznosi 1800 dinara. Podizanje članarine od 178 dinara obezbedilo bi SPOS-u dodatnih 17.800 evra, što bi bilo dovoljno da zajedno sa ušteđenim novcem, garantuje ostvarenje zacrtanog cilja. 

Za očekivanje je da IO SPOS-a usvoji ovakav predlog. Vas takođe pitamo za mišljenje kroz anketu broj 37, i vaše mišljenje će uticati na konačnu odluku. 

Pomozite nam da donesemo pravu odluku glasanjem u anketama. Takođe vas kroz anketu broj 38 pitamo koji projekat je po vama prioritetan za dalji razvoj SPOS-a. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien