SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

JUČE KRENUO IZVOZ MEDA UZ POSREDOVANJE SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.135

Kao što je više puta pisano, SPOS je pronašao firmu za otkup meda iz Nemačke (Buram), kao i firmu za otkup meda u Srbiji koja je dala najnižu ponudu za uslugu otkupa i transporta do Nemačke (Cmana promet) i poslovno ih spojio, kako bi krenuo izvoz bagremovog meda.

Otkupna cena bagrema za pčelare je 2,05 evra. Otkup je davno krenuo, ali je bilo tehničkih problema, jer su u pojedinim medovima nađeni antibiotici oksitetraciklin i streptomicin, te tim pčelarima nije otkupljen med. Mislimo da je krajnje vreme da praksa apsolutno nepotrebnog i nesvrsishodnog davanja antibiotika pčelinjim društvima prestane i da ne bude ovakvih problema u budućnosti. Nesavesni pčelari zaslužuju sve naše kritike, i više od toga. 

Juče je prvi šleper sa 22.000 kg meda otišao za Nemačku. Tempo isporuka će za sada biti jedan šleper mesečno narednih meseci, dok će Buram naručivati po potrebi i češće isporuke. 

Nadajmo se da više neće biti problema sa izvozom meda. 

Ovde treba reći i to da su u maju, uz posredovanje SPOS-a, u Švedsku otišli uzorci našeg meda, koji su izuzetno ocenjeni, a potencijalni kupac vrši odgovarajuće pripreme za mogući izvoz meda. 

Takođe, SPOS je u početnim pregovorima sa još jednom firmom iz Nemačke koja je zainteresovana da kupuje skoro sve vrste meda iz Srbije (bagremov, suncokretov, lipov, od uljane repice i livadski). Od nas je tražen cenovnik, poslali smo cene kojima bi pčelari bili zadovoljni, te očekujemo odgovor. 

Svima je jasno da narednih nekoliko meseci neće biti dovoljno meda na svetskom tržištu, jer je prinos u Argentini smanjen za 2/3, a u Nemačkoj za 1/2. Da li će i koliko ta situacija uticati na cene meda, zavisi isključivo od toga kom će se tržištu okrenuti veliki evropski uvoznici meda. U tom svetlu, nadamo se značajnim rezultatima i sa predstojećeg kongresa Apimondije, u najmanju ruku doći ćemo do dragocenih podataka o trenutnom stanju tržišta u Evropi, što bi nam pomoglo u daljim pregovorima i traženjima potencijalnih partnera. Prava informacija u pravom trenutku je najvažnija u svakom poslu. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien