SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

JAVNO PISMO MINISTRU POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.671

IO SPOS-a je na jučerašnjem sastanku doneo nekoliko odluka vezanih za nesrećni Pravilnik o obeležavanju košnica. Prvi korak je dopis ministru poljoprivrede i ostalim zvaničnicima srpske vlasti i nadležnih evropskih institucija. Ovde možete pročitati dopis koji će sutra biti predat ministru poljoprivrede. 

 

Ministru poljoprivrede,
vodoprivrede i šumarstva,

Gospodinu Dr Saši Draginu

 

 

Poštovani gospodine ministre,

 

            Dogodilo se nešto strašno i nepojmljivo. Uprava za veterinu prekršila je dogovor sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije, a nakon toga se ponaša potpuno autistično.

 

            Naime, krajem prošle godine sa Upravom za veterinu dogovorili smo tekst Pravilnika o obeležavanju i evidenciji pčelinjaka, koji smo zajednički usaglasili sa stanjem u većini zemalja Evropske Unije. Nestrpljivo smo čekali da Pravilnik bude donet, jer bi njegovim donošenjem bili bliže Evropi. A kada je donet, bili smo šokirani, jer praktično nijednog od dogovorenih rešenja nije bilo u njemu!

            Kontaktom sa Upravom za veterinu, saznali smo da je odgovorno lice za izmenu i donošenje ovakvog neprimenljivog i nesvrsishodnog Pravilnika gospodin Budimir Plavšić, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja. Zatražili smo hitnu izmenu donetog Pravilnika i povodom toga je organizovan sastanak u Upravi za veterinu, gde je gospodin Plavšić ostao pri svome, iako Pravilnika u takvom obliku nema NIGDE u Evropi. U tom nesrećnom Pravilniku, od nas se traži da obeležavamo svaku košnicu pločicom. Gospodin Plavšić nije uvažio naše argumente, za njega ništa nisu značili argumenti da baš takvog Pravilnika nigde nema u EU, da na košnicama ne postoji stalni deo košnice na koji bi se pločica mogla pričvrstiti – jer su svi delovi izmenljivi zbog brojnih specifičnosti pčelarske proizvodnje, da postavljanje pločica nema nikakvu poznatu svrhu osim maltretiranja i globe pčelara, da NIGDE na svetu ne postoji niti tehnički može postojati sledljivost po košnici, već je svuda sledljivost po pčelinjaku. Ništa mu nije značilo ni to da se u većini zemalja EU pčelinjaci obeležavaju jednom tablom, a ne svaka košnica. Da mu ništa nije značilo, pokazano je narednih dana kada je objavljena odluka o cenovniku obeležavanja svake košnice i o početku obeležavanja, iako nam je zakazao novi sastanak. Toliku bahatost i samovolju još nismo videli i ostali smo zatečeni i zaprepašteni, jer ne samo da prvi dogovor nije ispoštovan, već se daju nova obećanja (o novom sastanku) koja se takođe krše.

            JEDINA zemlja u EU koja obeležava svaku košnicu je Bugarska. Mađarski pčelari obeležavaju, ali tamo to NIJE zakonska obaveza. I sada gospodin Plavšić smatra da mi trebamo da budemo Bugarska, a ne EU!?! Da opet teramo inat svetu, da budemo pametniji od sveta, da se ugledamo na "jedine" na svetu, umesto da pratimo put kojim većina ide. Uz to, naglašavamo da se to u Bugarskoj još i može sprovesti, jer tamo veliku većinu košnica čini košnica Dadan-Blatovog tipa, čiji plodišni nastavak uvek ostaje na košnici sa zakovanom podnjačom, dok je kod nas ona u manjini. Uzgred, i Slovenci imaju specifične stacionarne košnice (AŽ tipa), koje se ne pomeraju, i SVI njihovi delovi su uvek stalni, pa se ipak opredelila samo za obeležavanje pčelinjaka jednom pločom, jer ZNA da obeležavanje svake košnice NEMA svrhu, ali zato gospodin Plavšić to NE ZNA. To što on ne zna, mi mu ne zameramo, on nije pčelar da bi znao specifičnosti pčelarske proizvodnje, zameramo mu što ne gleda gde Evropa ide, i što želi da srpsko pčelarstvo uvodi u izolaciju, umesto u Evropsku Uniju, što mu je valjda posao, gospodine ministre?

            Ako Srbija treba da se ugleda na Bugarsku, jedinu zemlju u EU koja tako nešto ima, onda mi ne vidimo šta ćemo u Evropi, jer mi smo i danas ekonomski jači od Bugarske. To je bruka, gospodine ministre!

            Kad smo tražili od Ministarstva poljoprivrede da se suspenduje primena neonikotinoida koji strahovito truju pčele, jer je suspendovana u Nemačkoj, Italiji i Sloveniji, odgovoreno nam je da ne možemo da idemo za pojedinačnim slučajevima. A sada idemo za pojedinačnim slučajem, i to je po gospodinu Plavšiću legitimno, gospodine ministre. Velika bruka za sve nas u Srbiji!

            Sve ovo vređa inteligenciju svakog čoveka koji ume da razmišlja i koji poznaje problem pred kojim se nalazimo. Mi ne sumnjamo u inteligenciju gospodina Plavšića, već u njegove dobre namere, a vreme će pokazati šta se krije iza ovoga. Jedino se nadamo da nije razlog da nam se za registraciju uzme 15 miliona dinara i tako vrati deo subvencije od 20 miliona, kolika je rebalansna suma koju ste obećali za pčelarstvo po košnici.

            Još je u jednom trenutku gospodin Plavšić rekao da možemo ovaj Pravilnik da stavimo i van snage i da evidencije neće ni biti. Predsednik SPOS-a ga je upitao da li on to nas ucenjuje? Jer, ako ne budemo imali evidenciju pčelinjaka, neće biti moguće konkurisati za sredstva iz predpristupnih fondova EU. Sa treće strane, kako je moguće da je jednog momenta toliko važno obeležiti svaku košnicu, toliko važno da se toga držimo svim silama, a već narednog trenutka nam evidencija pčelinjaka čak nije ni potrebna!? Nama zaista nije jasno šta se ovde događa, ali se nešto događa za šta mi za sada nemamo objašnjenje.

 

            Gospodine ministre, da li znate da je ovaj narod glasao za evropsku Srbiju, da bi mu bilo kao u Evropi, a ne da opet ide putem izolacije? Mi NEĆEMO prihvatiti politiku izolacije od propisa široko prihvaćenih u većini evropskih zemalja. Ni po koju cenu.

            Tražimo hitan sastanak sa Vama lično ili sa gospodinom Milošem Milovanovićem, jer u one koji su prekršili dogovor više nemamo poverenja. Na kraćem sastanku bi Vas detaljnije upoznali sa našim argumentima i pokušali da rešimo tri najveća problema srpskog pčelarstva, koji se mogu rešiti u mesec dana, i više vas nećemo zamarati do kraja Vašeg mandata, uz želju da ga obnovite. To su sledeći zahtevi: 1) Pravilnik o obeležavanju i evidenciji pčelinjaka prema najboljim evropskim iskustvima (predlažemo slovenački model, koji je najnoviji i  najmoderniji), 2) promenu dela Pravilnika o uslovima koje moraju da ispunjavaju objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog porekla, u delu koji se tiče prostorija u pčelarstvu, i 3) promenu Programa mera zdravstvene zaštite pčela prema najboljim evropskim iskustvima.

            Usaglašavanjem ovih propisa sa evropskim zakonodavstvom nadomestili bi nam nedostatak sredstava za subvencije po košnici i omogućili bi brži razvoj pčelarstva kao značajne privredne i izvozne grane!

 

            Molimo Vas da nas saslušate, baš kao i Vaše saradnike, te da donesete konačnu odluku. Jer, ako se ovi problemi ne reše shodno razumu i najboljim evropskim iskustvima, doneli smo odluku da koristimo sva zakonska sredstva da bi ostvarili naša prava. Žalićemo se svim instancama, od premijera, preko predsednika Srbije, do nadležnih evropskih tela od kojih ćemo tražiti mišljenje. Ako se ovakvo obeležavanje nametne, potpuno smo spremni i na proteste (10.000 pčelara sa svojim porodicama), a pčelari Vam poručuju da će Vaš (i naš) službenik gospodin Plavšić brzo postati najbogatiji čovek u Ministarstvu, jer će mu mnogi ogorčeni pčelari pokloniti svoje košnice, pa neka ih on obeležava po njegovom Pravilniku. Mi da teramo inat svetu NEĆEMO.

 

U iščekivanju urgentnog sastanka, srdačno Vas pozdravljamo,

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije, na sastanku održanom 4. jula 2009. godine,

           

Za Izvršni odbor SPOS-a,

Dr med. Rodoljub Živadinović,
Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije
(060) 444-01-01 
[email protected]

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien