SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SPOS RAZVIJA SISTEM LOBIRANJA ZA INTERES PČELARSTVA PO UZORU NA AMERIČKI FARM BIRODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.671

Kriza u pčelarstvu sve više je uslovljena i vođenjem neadekvatne poljoprivredne politike od strane nadležnih državnih organa. Taj trend nije nov, traje već više od četvrt veka.

IO SPOS-a pokušao je da podnošenjem logičnih predloga izdejstvuje promenu odgovarajućih propisa, kako bi se i pčelarstvo uklapalo u evropske trendove. Od podnošenja naših zahteva sa predlogom rešenja prošlo je više od godinu dana (april 2008). Deo zahteva je rešen u evropskom duhu (Zakon o stočarstvu i Zakon o sredstvima za zaštitu bilja), i na tome našem Ministarstvu apsolutno čestitamo!

Međutim, deo zahteva nije rešen, čak se situacija i komplikuje donošenjem novih neadekvatnih propisa. Zato je IO SPOS-a, razmatrajući izveštaj predsednika SPOS-a sa putovanja u SAD, o tome kako se tamo poljoprivrednici bore za svoja prava, odlučio da primeni sistem lobiranja koji sprovodi Ohajo Farm Biro, organizacija poljoprivrednika Ohaja. 

Naime, SPOS će narednih dana pismeno obavestiti sve poslanike u Skupštini Srbije, sve funkcionere u nadležnim ministarstvima, članove Vlade Republike Srbije, predsednika Srbije, čelnike svih političkih partija u Srbiji i druge funkcionere koji direktno ili indirektno mogu uticati na rešavanje pčelarske problematike, o tome da je SPOS doneo ovakvu odluku i da će svi oni od sada biti stavljeni pod monitoring našeg Saveza. Redovno će biti praćene i beležene njihove aktivnosti na rešavanju pčelarske problematike. Obavestićemo ih i o našim ključnim problemima, sa našim predlozima za njihovo rešavanje. Otvoreni smo za sve kontakte i konsultacije, u cilju dobijanja najboljih predloga i rešenja. Ne tražimo ništa što već nije dalo rezultate u pčelarski najrazvijenijim zemljama i što se tamo uveliko primenjuje. 

Društva pčelara članice SPOS-a, ako to žele, monitoring mogu proširiti i na lokalnu samoupravu, o svom trošku, a pod pokroviteljstvom SPOS-a. 

Pre narednih republičkih izbora, SPOS će odštampati knjigu sa imenima i fotografijama svih gore pomenutih funkcionera, a pored svakoga od njih stajaće ocena njegovog zalaganja za rešavanje pčelarske problematike u Srbiji. Ta knjiga biće dostavljena svim članovima našeg Saveza i stavljena na uvid javnosti. Oni će tako imati uvid, pre glasanja, ko se zaista bori za njihove interese – ko drži obećanja, a ko samo daje obećanja. 

Ovom prilikom, pozivamo sve one koji redovno prate zasedanja Skupštine Srbije, da nam se jave, radi ulaska u profesionalni tim koji će se baviti objektivnim praćenjem situacije. IO SPOS-a će izabrati tim u najskorije vreme. Članovi tima mogu biti samo visoko moralne osobe, politički neangažovane, koje će dobiti preporuku svoje osnovne pčelarske organizacije. 

Smatramo da je došlo vreme kada stvari moramo uzeti čvrsto u svoje ruke, jer naš je obraz čist, ne tražimo monopol na tržištu, tražimo samo da budemo tretirani dostojno, kao i pčelari u EU. To je naše pravo za koje se godinama borimo, i nema nikoga ko može da nas u tome spreči, osim nas samih. Na to niko drugi nema pravo. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien