SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽANA MANIFESTACIJA -SRBIJA, DOLINA JORGOVANA-Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.806

U subotu, 3. oktobra  2009. godine, u Beogradu je, od 11 do 14 časova, na platou kod Starog sajmišta, između dva mosta (starog železničkog i Brankovog) održana treća po redu manifestacija „Srbija – dolina jorgovana“ u organizaciji ekološkog pokreta „Vratimo lepotu rekama“.

Akcija se sastoji u tome da se putem sađenja 1300 jorgovana, Srbija i na taj način učini boljim i lepšim mestom za život. O samoj inicijativi i tome kako je do začetka ove akcije došlo već se pisalo na našem sajtu prethodnih dana, a ovde treba reći da je lajt motiv ovogodišnje akcije, pored onog osnovnog, u čast Jelene Anžujske, srpske kraljice i supruge Uroša I Nemanjića, bio i u čast poginulih 1300 kaplara u prvom svetskom ratu.

Ove godine je i Savez pčelarskih organizacija Srbije učestvovao u ovoj vrlo interesantnoj i korisnoj manifestaciji, tako što je određeni broj njegovih članova izlagao pčelinje proizvode. Poziv je bio objavljen samo preko našeg sajta jer nije bilo dovoljno vremena da se objavi i u časopisu, a njemu su se odazvali i u manifestaciji sa svojim proizvodima učestvovali sledeći članovi SPOS-a (9 se prijavilo, a 8 je učestvovalo): Marjan Gojković iz Čačka, Dušan Mandić iz Bačke Palanke, Dragan Aćimović iz Lazarevca, Vojislav Kapor iz Bajmoka, Vladimir Hunjadi iz Petrovaradina, Dragan Đorđević iz Kamenova, Miodrag Radosavljević iz Valjeva i Nikola Limanović iz Beograda. Inače, na samoj manifestaciji je bilo prisutno oko 700 zvanica iz različitih oblasti društvenog i javnog života, a skup je otvorio Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Sikst Anri de Burbon-Parm, naslednik loze francuskih kraljeva. Nakon sađenja jorgovana, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo je svakom ko je posadio jorgovan, potpisao zahvalnicu.

Skup su pratile i naše misice, iz kompanije Miss YU, čiji je direktor gospođa Vesna de Vinča, idejni tvorac ove manifestacije.

Učesnici članovi SPOS-a su bili vrlo zadovoljni svojom pojavom na ovoj manifestaciji, s obzirom da su i prodali nešto od svojih proizvoda, ali su mnogo značajniji kontakti koji su ostvareni u neposrednoj komunikaciji pčelara sa prisutnima na manifestaciji, uz opštu konstataciju svih da je bilo jako bitno da se uopšte i pojavimo sa našim proizvodima na ovakvom skupu, što su na kraju svi i istakli kao najznačajniji rezultat toga dana, i zadovoljni se uputili put Tašmajdanskog parka, ka svom štandu na Tašmajdanskoj izložbi.

Zahvaljujemo se svim pčelarima učesnicima, kao i sekretaru SPOS-a koji je tehnički organizovao naš nastup, i zasadio jorgovan kako u ime SPOS-a, tako i u ime predsednika SPOS-a koji je bio zvanično pozvan da zasadi svoj jorgovan, ali ga je promena rasporeda pčelarskih okruglih stolova na Tašmajdanskoj izložbi sprečila u tome.

Posebno se zahvaljujemo gospođi Vesni de Vinča na razumevanju za pčelarstvo i uključivanje SPOS-a u ovu lepu akciju. Oficijelno je dogovoreno da se saradnja nastavi i u budućnosti, jer je prvi kontakt zaista doveo do jedne lepe saradnje na obostrano zadovoljstvo, te nema nijednog razloga da saradnju ne nastavimo. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien