SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK PREDSEDNIKA DRUŠTAVA I UDRUŽENJA PČELARA SA PREDSEDNIKOM SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.603

U subotu, 3. oktobra, u 13 sati, u prostorijama crkve Svetog Marka u Beogradu, održan je radni sastanak predsednika društava i udruženja iz cele Srbije sa predsednikom SPOS-a.

Sastanak je koncipiran kao najdirektniji način da predsednici pčelarskih organizacija razgovaraju sa rukovodstvom SPOS-a o trenutnoj situaciji u pčelarstvu Srbije, i kao način da rukovodstvo SPOS-a čuje sve predloge društava za poboljšanje rada SPOS-a. 

Sastanku su pored predsednika SPOS-a, predsedavali i zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović, predsednik Društva pčelara Beograd Boža Petrović i predsednik Društva pčelara iz Novog Sada Mihajlo Lečić. 

Sastanak je protekao u odličnoj atmosferi jedinstva i potpunog razumevanja problematike koja stoji pred srpskim pčelarstvom, uz punu podršku putu koji je odabralo rukovodstvo SPOS-a. Čulo se više dobrih predloga koji će biti razmatrani na prvom narednom sastanku Izvršnog odbora. Sastanak je trajao cela dva sata (planiran je jedan sat), i svi koji su želeli, mogli su da diskutuju, daju predloge, sugestije i primedbe. 

Jedinstvo prisutnih stotinak predsednika društava i udruženja iz cele Srbije daje nam svima nadu da možemo uspeti u našim nastojanjima da se izborimo za bolje razumevanje od strane države, a to je moguće upravo samo jedinstvom, tj. jedinstvenim nastupom pred državom. Opšta ocena je bila da svi zajedno moramo uraditi mnogo više, stalnim kontaktima i na lokalu, sa poslanicima, predsednicima opština, a ponajviše sa koordinatorima Mreže za ruralni razvoj. Narednih dana će predsednici društava dobiti detaljna uputstva, tj. savete o najboljem načinu zajedničkog delanja. 

Opšta ocena je bila i ta da ako se ovakvi propisi koji su trenutno na snazi održe, već od početka naredne godine izvoz meda, kao i plasman na domaćem tržištu može biti potpuno blokiran. Nadamo se da će država, pre svega Uprava za veterinu to shvatiti, i izaći nam u susret, kako nam je direktor Uprave za veterinu gospodin Zoran Mićović i obećao na poslednjem sastanku. 

Definitivno je da samo zajedničkim radom i jednim širokim frontom i obiljem argumenata koje svakako imamo, nastupimo prema državi. Tražićemo podršku i svih onih u poljoprivredi kojima prinosi zavise od oprašivanja pčelama, i sigurni smo da ćemo je i dobiti. Smatramo da je vreme da i naša država shvati, dok ne bude kasno, ono što je EU shvatila pre nekoliko meseci, kada je Evropski parlament dao nalog Evropskoj komisiji da sačini strategiju za spas pčela. U svemu tome, velike nade polažemo i u našu Peticiju, jer ona je vapaj javnosti prema državi da shvati da ne možemo više biti izolovano ostrvo na mapi Evrope, gde će važiti propisi kojih nigde nema u takvom obliku. 


MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien