SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BELGIJSKI I SRPSKI PČELARSKI SAVEZ POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.092

Danas je u Kragujevcu potpisan Memorandum o saradnji Belgijskog pčelarskog saveza i Saveza pčelarskih organizacija Srbije. 

Memorandum je logična posledica dugogodišnje uspešne saradnje Društva pčelara Kragujevac sa organizacijom Caritas iz Belgije, koja je sada prerasla i u saradnju pčelarskih saveza dve države. 

U ime Belgijskog pčelarskog saveza Memorandum je potpisao zamenik predsednika Belgijskog pčelarskog saveza, gospodin Albert Vandijck (Albert Fandajk), koji je ujedno i predsednik Flamansko-holandske pčelarske federacije. 

Nakon potpisivanja Memoranduma, razmenjeni su pokloni. Gospodin Vandijck uručio je predsedniku SPOS-a priznanje, medalju Apimondije. 

SPOS-ovu Peticiju za spas pčela i pčelarstva, danas su, u znak podrške potpisali kako gospodin Albert Vandijck i gospodin Marc Somers, prvi čovek međunarodnih projekata Caritasa, tako i ostali članovi belgijske delegacije. Hvala svima na izuzetnom razumevanju pčelarske problematike u Srbiji. Zahvaljujemo fondaciji Caritas na pomoći u uspostavljanju produktivnog kontakta sa Belgijskim pčelarskim savezom. 

Marc Somers, prvi čovek međunarodnih projekata Caritasa

 

Potpis Alberta Vandijcka na Peticiji SPOS-a 

 

Potpisivanje sporazuma propratila je svojim kamerama i TV Kragujevac, a nakon potpisivanja su gospodin Albert Vandijck i predsednik SPOS-a dali kraći intervju istoj televiziji. 

Nakon potpisivanja sličnog sporazuma sa Slovenačkim pčelarskim savezom, ovo je druga država Evropske Unije sa kojom je SPOS potpisao Memorandum o saradnji, i preduzeo korake na širenju zajedničkih aktivnosti, razmeni znanja i iskustava. Ujedno, Belgija je i veliki uvoznik meda, godišnje uvozi onoliko meda koliko Srbija proizvede za godinu dana (5000 tona), te se danas i o tome razgovaralo, uz dogovor da se razmene podaci o njihovim firmama koje se bave uvozom, i podaci o našoj ponudi. Naročito su zainteresovani za bagremov med i mešavine meda i suvog voća. 

Inače, Belgija ima 10.100.000 stanovnika. Ima 8600 pčelara, koji gaje 110.000 pčelinjih društava. Većina su amateri, sa malim brojem košnica (do 10). Imaju samo tri profesionalna pčelara, koji ukupno imaju 700 košnica. Prosečna proizvodnja meda po košnici je 12 kg. Cena meda na veliko je 10 dolara, tj. 640 dinara. 

Njihove dominantne paše su uljana repica i vresak. Med od vreska je njihov najbolji med. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien