SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ISTINA PRE SVEGA U SARADNJI SA VMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.361

Opšte je poznato da su pčelari Srbije tokom suncokretove paše 2007. godine pretrpeli veliku ekonomsku štetu. Pčelari optužuju neonikotinoide, ali kao i za svaku optužbu, prvi zadatak je obezbediti dokaze.

Zato je SPOS proteklih dana intenzivno tražio i još uvek traži laboratorije u Srbiji koje su tehnički opremljene da utvrde prisustvo ostataka, pre svega, imidacloprida u polenu, medu i pčelama, ali i druge neonikotinoide. U razgovorima smo sa nekoliko laboratorija, ali je za sada jedino laboratorija Vojnomedicinske akademije u Beogradu (VMA) izrazila tehničku opremljenost da uradi takvu analizu, ali im nedostaje reagens. SPOS je ovih dana kupio nedostajući reagens i on će ubrzo biti uvezen u Srbiju i isporučen VMA.

To će nam mnogo značiti, jer kao i kod svake optužbe, a pčelari za gubitke optužuju neonikotinoide, treba imati dokaze. Jer, prema zvaničnim podacima, dobijenim od prof. dr Stevana Maširevića, direktora Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, prošle godine je imidaclopridom tretirano seme posejano na nekoliko hiljada hektara u Banatu. A pčelari su se žalili na gubitke u celoj Vojvodini. Ovako, imaćemo dokaze u rukama (ili ih nećemo imati) i znaćemo na čemu smo.

Svakako, informacije o proširenju spiska zemalja koje su suspendovale upotrebu nenonikotinoida nam itekako idu u prilog, i kao građani, ne samo kao pčelari, moramo da tražimo da se to isto dogodi i kod nas. Nadamo se da će država odreagovati energično, kad već nije pravovremeno.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien