SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DA LI NAS ČEKA UŽAS NA SUNCOKRETU?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.533

Predsednik SPOS-a je razgovarao sa prof. dr Jovanom Kulinčevićem koji mu je izneo zastrašujuće podatke do kojih je došao tražeći lokaciju za pčele na suncokretovoj paši.

Naime, profesor svoj pčelinjak svake godine seli na suncokretovu pašu na imanje bivšeg kombinata Banat (Galad pre Kikinde). Kontaktirao je uljaru Banat u Srpskoj Crnji raspitujući se da li je tretirano seme hibrida koje oni plasiraju. Dobio je, najblaže rečeno, zastrašujući odgovor.

Hibrid Velja ne samo da je tretiran Gauchom (imidacloprid), vec i Apron-om (metalaksil – inače aktivna materija preparata Ridomil za plamenjaču vinove loze, u ovom slučaju suncokreta) i Benlate-om (benomil – aktivna materija koja je u obe Nemačke još 1978. zabranjena za tretiranje voća nakon cvetanja, jer ostaje u plodovima do berbe).

Hibrid Bačvanin tretiran je Benlate-om i Apron-om. Ova dva preparata verovatno neće trovati pčele, ali opravdano može da se sumnja da će bar benomila biti u nektaru. Inače, zvanična karenca za benomil u suncokretu je 42 dana.

Čovek se pita kuda ide čovečanstvo? Da li moramo da zatrujemo i poslednji pedalj ove zemlje koja nas hrani? NEMOGUĆE je da je tačno da se bez tolikih otrova ne može!!! Kako se do prošle godine moglo? Gde se izgubio razum? Imaju li ti tvorci "nove poljoprivrede" decu? I gde kupuju hranu za njih?

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien