SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OBIĐITE PČELINJAKEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.109

1. marta 2011. godine  oko 11 časova otišao sam da obiđem jedan pčelinjak, koji se nalazi na oko 20 km od Negotina na nadmorskoj visini oko 50 metara, a od puta oko jedan kilometar, od Dunava oko 2 kilometra. Dubina snega je oko 30 cm. Kada sam stigao na pčelinjak, slika me podsetila na pejzaže sa Peštera gde je nadmorska visina iznad 800 metara.

Nisam mogao da verujem da je sneg  skoro zatrpao košnice. Bio je lep sunčan dan i sneg sa košnica se otapao, kapala je voda,  ali se istovremeno i ledila . Zbog nagiba košnica delimično je pao sa krovova I potpuno zatrpao prednju stranu košnica. Na zatrpanim košnicama, nakon čišćenja primetio sam na poletaljkama  skoro zatvorena leta ledom i mrtvim  pčelama. Na brzinu sam oslobodio sva zatrpana leta na tom pčelinjaku a zatim sam nastavio da obilazim i ostale pčelinjake koji se takodje nalaze u okolini Negotina, na sličnoj nadmorskoj visini i slika je bila skoro ista. Neke košnice su skoro potpuno bile zavejane – zatrpane u snegu, ali je opasnije što se sneg sa krova na nekim košnicama srušio i zatrpao prednje delove košnice, a pošto je vrlo vlažan skoro potpuno zatvorio leta košnica. Naravno da sam intervenisao i oslobodio leta svih košnica. Zbog otapanja snega posebno je opasno tamo gde košnice imaju poletaljke gde se posle podne sva voda koja kape zaledi na poletaljkama I tako zatvara košnice. Da nisam blagovremeno reagovao sigurmo bi došlo do gušenja većeg broja društava pošto nemam mrežaste podnjače, jer sam dva pčelinjaka obišao i 2. marta ujutru, dok je padao sneg, pri čemu je duvala slaba košava i na nekoliko košnica našao potpuno zaleđenje poletaljke i bukvalno zatvorene košnice. Da bi otklonili opasnost  od gušenja društava, pa čak i od prevrtanja košnica zbog obilja snega, posebno na pčelinjacima  koji su na sunčanoj strani, preporučujem hitno obilazak pčelinjaka svim pčelarima Negotinske krajine, i drugima  gde je situacija sa snegom slična.   

Slavko Luković, Negotin

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien