SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DANAS ODRŽAN DRUGI SASTANAK O NEONIKOTINOIDIMA U UPRAVI ZA ZAŠTITU BILJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.295

Danas, u 9.30, održan je drugi sastanak u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede u vezi neonikotinoida i dogovoreni su dalji koraci, kao i produžetak akcije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Uprave za zaštitu bilja, Instituta za zaštitu bilja iz Beograda, Departmana za fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, Bayera i SPOS-a.

Gospođa Snežana Savčić Petrić, načelnik Odeljenja za sredstva za zaštitu bilja Uprave za zaštitu bilja Ministarstva, rezimirala je dosadašnje aktivnosti, pre svega prikupljanje uzoraka. Pokazala je i izveštaje fitosanitarnih inspektora koji su dostavili saznanja o tretiranju ili netretiranju površina suncokreta kraj pčelinjaka na kojima su uzeti uzorci.

Uzorci su bezbedno i stručno lagerovani i čekaju početak analiza. Prisutni predstavnici laboratorija izjavili su da traže rešenja za utvrđivanje ultra niskih doza u uzorcima, shodno zahtevu SPOS-a, zasnovanog na nekim naučnim radovima, da i doze od 1 mikrograma imidakloprida mogu da naškode pčelama. Pošto Bayerov protokol ne zahteva određivanje tako malih doza (već 5-10 mikrograma), složili smo se da se analize moraju odraditi i uz ovako nisku dozu utvrđivanja prisustva imidakloprida (Gaucho), kako bi bila otklonjena svaka sumnja.

Predstavnici SPOS-a uručili su pomenute radove i predstavnicima laboratorija (do sada su uručeni samo Ministarstvu), kako bi se kontaktirali autori i zatražila metodologija. U svakom slučaju, stoji obećanje gospođe Snežane da će se uzorci analizirati u zahtevanoj granici otkrivanja, ma gde se analize radile, u zemlji ili inostranstvu. Bayer se ponudio da nakon podele uzoraka između laboratorija priznatih od strane Ministarstva, preuzme ostatak (višak) od uzoraka i analizira ih i u svojoj laboratoriji u Nemačkoj, sebe radi, što je prihvaćeno.

Dalje je dogovoren dugoročni nastavak monitoringa nad analiziranim pčelinjacima. Naime, svaki od pčelinjaka gde je obavljeno uzorkovanje, pratiće se naredne dve godine u organizaciji Uprave za zaštitu bilja. Uzorci na prisustvo neonikotinoida i nozemoze uzimaće se u oktobru 2008. i februaru 2009. (uginule pčele), kao i oktobru 2009. i februaru 2010. godine.

Uz to, zbog uključivanja nozemoze u monitoring, predstavnici SPOS-a su zatražili da se od veterinarskih instituta širom Srbije zatraži procentualno učešće i intenzitet pojave nozemoze u analiziranim uzorcima pčela tokom dužeg niza godina, kako bi se pokazalo da nozemoza nije bolest od juče, i da je nemoguće da ona može biti krivac za masovna uginuća pčela, kao što to predstavnici Bayera povremeno pomenu kao jedan od faktora u svojim diskusijama.

Dogovoreno je da se tokom suncokretove paše 2009. godine postavi kontrolisani terenski eksperiment sa pčelama u košnicama  u velikim kavezima od mreže u poljskim uslovima, kako bi se u realnim uslovima i uz unapred poznat tretman suncokreta imidaklopridom i tiametoksamom, utvrdilo stvarno stanje. I ove godine je postojala takva ideja u startu, ali nije bilo vremena za postavljanje ovako zahtevnog eksperimenta u ograničenom vremenskom periodu od zvaničnog zahteva SPOS-a do cvetanja suncokreta.

Naravno, mi i dalje čekamo razvoj događaja u EU, što smatramo krucijalnim i za događanja u Srbiji. Pokazalo se da 11. jula, kako je najavio Tom Schneider, nije došlo do glasanja o uvođenju imidakloprida "na velika vrata" u masovnu upotrebu u EU, što je za nas dobar znak. Doduše, predstavnik Bayera nas je danas obavestio da je ovih dana vraćena dozvola za upotrebu imidakloprida na uljanoj repici u Nemačkoj, što nas je zaprepastilo.

Treći sastanak na ovu temu biće zakazan u septembru 2008. godine.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE