SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DANAS ODRŽAN SASTANAK SA NAČELNICOM VETERINARSKE INSPEKCIJE SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.259

Danas je u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede održan sastanak načelnice Republičke veterinarske inspekcije Srbije dr vet. med. Sanje Čelebićanin sa predsednikom SPOS-a.

Sastanak je upriličen povodom početka akcije kontrole kvaliteta meda na tržištu, ali se tematika značajno proširila.

Načelnica je istakla da je svakako važno utvrditi ko falsifikuje med, ali da je isto tako važno i da pčelinjaci budu registrovani, jer samo tako kontrola falsifikatora može biti potpuna. Obavestili smo je da smo u četvrtak obavili razgovor sa direktorom Uprave dr vet. med. Zoranom Mićovićem i da smo se već dogovorili da se to ubrza. I ona će sa svoje strane učiniti sve što je u njenoj moći. Složili smo se da ako se budemo dobro organizovali i predano radili, potrebna izmena propisa može biti okončana za najviše 6 meseci.

Razgovarali smo i o tome da je sve više inspektora koji zahtevaju registrovane prostorije da bi uzeli uzorke meda (najsvežiji primer je Knjaževac). Objasnili smo i njoj veliki problem oko registracije prostorija, jer su zahtevani uslovi prestrogi, izneli joj viđenje SPOS-a, oličeno i u zvaničnom dopisu, sa kojim se principijelno složila, jer joj je itekako poznato da je med namirnica sa izuzetno niskim rizikom mikrobiološkog zagađenja.

Upućeni se sigurno sećaju priče da je svojevremeno iz EU u Upravu za veterinu došla inspekcija i za pčelarski sektor (izvesna inspektorka Manćini) i prvo pitanje joj je bilo da li imamo registar pčelinjaka. I ne samo zato, ali je svakako prioritet sprovesti registraciju pčelinjaka, kako bi mogle da se sprovode sistematske veterinarske mere. Što se SPOS-a tiče, ona će za sve članove u 2007. i 2008. godini biti besplatna.

Vrlo je značajno i to što se gospođa Čelebićanin oficijelno sližila sa našim zahtevom da se iz Programa mera izbace varoa i nozemoza, tj. da se uzorci pčela na ove bolesti ne pregledaju, a samim tim i ne naplaćuje ta usluga.

U svakom slučaju, naišli smo na razumevanje, ali se i uverili u kadrovsku nepopunjenost veterinarske inspekcije, jer jednostavno mali broj inspektora ne može da stigne svuda, a posla je sve više.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE