SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

USVOJENA NACIONALNA STRATEGIJA ZA SPREČAVANJE ZIMSKIH UGINUĆA TOKOM ZIME 2008-2009.Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.357

 IO SPOS-a smatra da gubici pčela tokom ove zime i proleĆa nikada ne bi bili tako masovni da su svi pčelari preduzeli sve što je u njihovoj moći. Zato je Izvršni odbor SPOS-a odlučio da usvoji Nacionalnu strategiju za sprečavanje zimskih uginuća tokom zime 2008/2009. godine. Ova strategija zapravo predstavlja niz preporuka koje se mogu naći u mnogim knjigama, ali pčelari često zaborave na njih. Preporuke se tiču svega onoga na šta pčelari mogu uticati svojim pravovremenim i stručno opravdanim aktivnostima. Strategija predstavlja skup interventnih mera, predviđen za sve prirodne uslove koji se mogu očekivati. Smatramo da moramo biti spremni na sve. Iako smo svesni da je prirodna ishrana pčela neprikosnovena i da predstavlja osnovu za dobar razvoj pčela, ipak smo preporučili zamenu polena u vanrednim situacijama, kada je svaka pomoć dobrodošla pčelama.

 

NACIONALNA STRATEGIJA ZA SPREČAVANJE ZIMSKIH UGINUĆA TOKOM ZIME 2008/2009.
 
1) Tretman varoe mora da počne na vreme (amitrazom najkasnije oko 25. jula, a kombinacijom mravlje kiseline i amitraza bar desetak dana ranije, dok timol treba primeniti najkasnije 15. jula putem preparata koji imaju kontrolisano isparavanje aktivne materije, uz napomenu da navedeni termini nisu isti na svim nadmorskim visinama i u svim klimatskim uslovima). Ne preporučujemo primenu samo fluvalinata, bez kombinacije sa drugim preparatima. Ako tretirate amitrazom i/ili fluvalinatom, med se mora izvrcati pre početka tretmana, a sav med koji pčele sakupe nakon toga mora da se ostavi pčelama za njihovu tekuću potrošnju. Pčelari koji nemaju drugu letnju pašu osim suncokretove, tretman protiv varoe trebalo bi da započnu odmah nakon vrcanja suncokretovog meda. Svaki preparat treba koristiti po uputstvu, bez improvizacija. Kupujte samo registrovane preparate, jer iza neregistrovanih ne stoji ničija garancija. Spisak registrovanih preparata za suzbijanje varoe u Srbiji objavili smo u junskom Pčelaru 2008. godine na 284. strani.
Prilikom tretmana bilo kojim preparatom, obavezna je kontrola opadanja varoe u mrežastim podnjačama. Pre kupovine lekova obavezno proveriti datum proizvodnje i rok trajanja.
Da bi ste u narednu sezonu ušli sa što manjim brojem varoe, nikako ne propustite zimski tretman varoe, čim nestane leglo u košnicama.
2) Pčelarima koji sele pčele na suncokretovu pašu preporučujemo da pre selidbe provere kod poljoprivrednika čije su seme sejali i da li je ono tretirano preparatima koji su potencijalno opasni za pčele (o tome smo detaljno pisali u prošlom broju Pčelara). Ako je tretirano, preporuka je da se ne obavi selidba radi predostrožnosti, jer su ti preparati ozbiljno optuženi u Francuskoj, Nemačkoj i Sloveniji da nanose štetu pčelama.
3) Ako ste selidbom pčelama obezbedili solidnu pašu ili je već imate na svom stacionarnom pčelinjaku, iskoristite jul za ubacivanje bar još 2 satne osnove u plodište.
4) Izbegavajte prihranjivanje šećerom tokom avgusta, sem ako su vam zalihe hrane nedovoljne (kod uzimljavanja, venac meda na centralnom plodišnom ramu nikako ne sme biti manji od 8-10 cm, a ukupna količina meda ne sme biti manja od 20 kg). U tom slučaju, prihranu obavite početkom avgusta sa odgovarajućim brojem velikih uzastopnih porcija sirupa (1:1, tj. kilogram šećera na litar vode) u količini od 5-6 litara po porciji. To se najlakše obavlja dodavanjem praznog nastavka na vrh košnice i stavljanjem u njega odgovarajućeg suda u koji se ubaci slama da se pčele ne bi davile. Posuda sa sirupom se pribije uz dva susedna zida dodatog nastavka. Leta smanjiti. Ako nema polenske paše na vašoj lokaciji, idealno bi bilo ako bi pre prihrane pčele preselili na lokaciju gde ima polena.
5) Samo u slučaju da na lokaciji vašeg pčelinjaka nema adekvatne polenske paše tokom avgusta, preporučujemo da krajem jula, odmah nakon vrcanja meda, svakoj zajednici dodate pogaču (najmanje 2 kg) spravljenu od sledećih sastojaka u sledećim odnosima (2,5 kg pekarskog kvasca u funtama i 25 kg šećera u prahu), kao kakvu-takvu zamenu polenu. Kvasac (bez vode i kuvanja) najpre treba izmrviti i pomešati sa jednim do dva kilograma šećera u prahu, sačekati nekoliko minuta da se ova smesa pretvori u tečnu masu (opet bez dodavanja vode i bez kuvanja) i zatim dodavati ostatak šećera u prahu uz mešanje do željene gustine, dok ne prestane da se lepi za prste.
6) Nikako ne dozvolite sebi da ove jeseni uzimite slabe zajednice.
7) Ako na pčelinjaku imate matice starije od dve godine, krajnji rok za njihovu zamenu je septembar ove godine.
8) Prilikom svakog pregleda, do uzimljavanja, posebno obratite pažnju na eventualno prisustvo znakova bolesti koji mogu ukazivati na američku trulež, i u slučaju sumnje odmah pošaljite uzorak legla sa promenama na njemu nadležnom veterinarskom institutu preko veterinarskog inspektora.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien