SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

STREPTOMICIN U MEDUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.791

Već smo pisali da se dešavalo da se u medu koji preko SPOS-a kupuje nemačka firma Buram nađe kod nekih pčelara jedan od antibiotika (streptomicin ili oksitetraciklin), pa taj med ne može da se izveze. To se ponovo dogodilo proteklih dana.

Naime, u nekim medovima ovog puta nađen je isključivo streptomicin, i to u količinama od 80 do 110 mikrograma na kilogram. Najčudnije, a istovremeno i najzanimljivije, jeste to što se ovaj antibiotik praktično redovno nalazio samo u bagremovom medu. 

I SPOS i firma Buram još jednom apeluju na pčelare da se okanu ove prakse, da ne bi dolazilo do komplikacija u izvozu, sa jedne strane, a sa druge strane, za njihovo lično dobro, jer će veoma brzo, i po našim zakonima, doći vreme kada će se zbog takve pojave snositi odgovornost. 

Takođe, pčelari koji koriste antibiotike u pčelarstvu treba da znaju da više nema načina da antibiotici u medu ostanu neotkriveni. Analize se rade u jednoj od najboljih laboratorija u svetu, laboratoriji Aplica u Nemačkoj. 

Naravno, trebalo bi dobro ispitati i mogućnost zaostajanja streptomicina u košnici od voćnog meda sakupljenog na parcelama na kojima poljoprivrednici nelegalno koriste streptomicin. Treba videti kakvi se ostaci mogu javiti kod takve upotrebe streptomicina u nektaru tretiranog voća. 

Onima koji i dalje ne shvataju da upotreba antibiotika u pčelarstvu nema NIKAKVU svrhu, upućujemo da pročitaju OVAJ tekst. Pored nepostojanja svrhe, upotreba antibiotika nanosi velike štete pčelama, o čemu detaljnije mogu da pročitaju u aktuelnom serijalu koji se upravo objavljuje u časopisu Pčelar, a predstavlja prevod teksta iz American Bee Journal-a, američkog časopisa, u kome se govori o štetnim efektima antibiotika na pčelinje društvo. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien