SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

URUČENO PISMO MINISTRU POLJOPRIVREDE SA PETICIJOMDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.940

Danas je zvanično predato pismo Izvršnog odbora SPOS-a ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodinu Saši Draginu, praćeno Peticijom SPOS-a sa 45.512 potpisa građana Srbije.

U pismu i Peticiji traži se prilagođavanje propisa koji se odnose na pčelarstvo propisima kakvi vladaju u većini zemalja Evropske Unije. 

Pismo i Peticiju je šefu kabineta ministra danas predao sekretar SPOS-a Predrag Martinović. 

Tekst pisma objavljen je u januarskom broju časopisa Pčelar (svi koji su uplatili na vreme članarinu SPOS-u, po uputstvima iz oktobarskog Pčelara, već su dobili januarski broj časopisa Pčelar, a svima koji su do petka dostavili spiskove SPOS-u, časopis će biti poslat znatno ranije od najave, tj. već sutra): 

 

MINISTRU POLJOPRIVREDE,
ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
GOSPODINU SAŠI DRAGINU

 

Poštovani gospodine ministre,

Izvinite što smo morali da još jednom uzmemo sebi slobodu da Vam se obratimo, pošto naše poslednje apele niste shvatili kao urgentne.

Naše pismo ovog puta prati i Peticija sa 45.512 potpisa građana Srbije, koju ste i Vi lično potpisali, kao i mnogi Vaši saradnici, ali i predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva kulture i Grada Beograda, kao i predsednici i predstavnici brojnih opštinskih samouprava.

Naime, u Strategiji razvoja poljoprivrede Srbije, Vaše Ministarstvo je napisalo da poljoprivreda Srbije u narednom periodu ne može da upošljava nove ljude. Što se tiče pčelarstva, to ne mora da bude tako. Prema našim analizama, kada bi država uvela evropski orijentisane pčelarske propise, a već duže vreme odbija takve naše zahteve, u naredne dve godine uposlili bi novih 6.000 ljudi u pčelarskoj proizvodnji, i uvećali bi izvoz meda za najmanje 8 puta. Pitamo Vas, da li je i kada, i da li će ikada, Srbija dobiti bilo kakvu greenfield investiciju koja će uposliti toliko ljudi? A ako neće, a znamo da neće, pitamo Vas zašto Vaši saradnici ne prihvataju našu evropsku argumentaciju za izmenu odgovarajućih propisa, čime ne samo da ne omogućuju povećanje broja zaposlenih u srpskoj poljoprivredi, nego se iz dana u dan drastično smanjuje broj pčelara zbog pogrešnog tumačenja evropskih propisa u oblasti pčelarstva?

Med je deficitiran proizvod na svetskom tržištu. A mi u Srbiji koristimo svega 0,5% pčelinjih paša. Zašto? Zato što se ne isplati bavljenje pčelarstvom u Srbiji, jer nas godinama unazad srpsko zakonodavstvo sputava da se razvijamo i doprinesemo smanjenju izvoznog deficita ove države, koji je ogroman. To bi bilo od velike koristi i za državu i za pčelare. Savez pčelarskih organizacija Srbije uložio je ogromne napore i znatna sredstva da pronađe kupce iz inostranstva i dovede ih u Srbiju, koju mnogi u svetu i dalje percipiraju kao nerazvijenu zemlju. Pokazali smo im da nismo takva zemlja, da imamo med ekstra kvaliteta i da sledimo evropski, a ne praistorijski put. A onda? Onda je država sprovođenjem propisa zbog kojih se inostrani kupci čude, praktično blokirala ne samo izvoz meda, već i njegovu legalnu distribuciju na srpskom tržištu. Pored toga, nedavnom kontrolom Pokreta potrošača ponovo smo videli da na tržištu još uvek ima meda koji ne odgovara Pravilniku i da država nije preduzela odlučne mere da spreči distributere takvog meda da ga i dalje stavljaju na tržište. Ali je zato sprovođenjem neadekvatnih propisa sprečila srpske pčelare da svoj med plasiraju na tržište na evropski način. Mi znamo da joj to nije bio cilj, ali to saznanje nama nije uteha, za nas su važni poražavajući rezultati delovanja države Srbije po razvoj pčelarstva, jedne od retkih perspektivnih grana srpske privrede.

Takođe, ovim pismom izražavamo i protest što Ministarstvo poljoprivrede nije imalo dovoljno dobre volje da nađe načina da budžetom opredeljenih 20 miliona dinara za subvencije plasira u pčelarstvo. Deluje poražavajuće na moral pčelara da ni takva simbolična sredstva država nije plasirala tamo gde ih je namenila. Pčelari se osećaju otuđeno i ostavljeno.

I sve se to događa dok ceo svet pokušava da spasi pčelarstvo i pčele koje nestaju iz nepoznatih razloga, stimulišući građane da gaje pčele u svojim dvorištima, na krovovima stambenih zgrada (Kanada, Velika Britanija…), kako bi spasili poljoprivrednu proizvodnju koja bi bez oprašivanja pčelama prepolovila svoje prinose. U istom tom i takvom trenutku mi nailazimo na nerazumevanje onih koji, umesto da nas uče zašto bez pčela nema života, praktično nas teraju da napuštamo pčelarenje.

U opštem interesu, tražimo od Vas da nas, ako je moguće još pre Nove godine, ovog puta Vi lično primite, zajedno sa Vašim saradnicima, i da u argumentovanom razgovoru razmotrimo šta nam valja činiti da vratimo srpsko pčelarstvo na evropski put. Da Vam objasnimo ono što Vam Vaši saradnici možda nisu stigli da objasne, a to je da nas potpuno blokiraju na našem evropskom putu, umesto da nam pomognu. Na Vama je velika odgovornost da spasite srpsko pčelarstvo!

U ime svih pčelara Srbije,

Savez pčelarskih organizacija Srbije,
Predsednik
Dr med. Rodoljub Živadinović

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien