SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NAJSTARIJA SRPSKA PČELARSKA KNJIGA URUČENA SANUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.894

Urednik knjige Avrama Maksimovića „Novi pčelar“ Dragan Mladenović uručio je 24. decembra 2010. godine komplet od deset knjiga Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.
Domaćin mu je bio sekretar Srpske akademije nauka i umetnosti profesor Dimitrije Stefanović.
Akademik Stefanović je istakao da je prevođenje pomenute knjige sa slavenosrpskog na savremen srpski književni jezik posle dva veka od njenog objavljivanja u Budimu, poduhvat ne samo SPOS-a, SPOV-a i Pčelarskog udruženja „Bačka“ u Somboru, nego i poslenika kulture i prosvete Srbije.
– Knjiga je od izuzetnog značaja, jer je svet ugledala 1810. godine, a opremanje njenog sadašnjeg izdanja je vrhunsko. Trebaće nam vremena da shvatimo značaj pojavljivanja ove izuzetne knjige – naglasio je akademik Stefanović.
Draganu Mladenoviću biće uručena zahvalnica u znak priznanja za darivanje SANU.
Istoga dana, Mladenović je poklonio i komplet od deset knjiga Avrama Maksimovića „Novi pčelar“ Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.
U subotu 25. decembra 2010. godine Dragan Mladenović je predstavio knjigu „Novi pčelar“ na tradicionalnom decembarskom druženju članova Društva pčelara Beograd.
U nedelju 26. decembra 2010. godine Dragan Mladenović je prisustvovao i govorio na izbornoj Skupštini Društva pčelara „Šabac“.
Urednik knjige „Novi pčelar“ Avrama Maksimovića govorio je na ovom skupu i o značaju objavljivanja prve knjige o pčelarstvu u Srba, koja je prevedena sa slavenosrpskog na savremeni srpski jezik.
Mladenović je pomenutu knjigu predstavio i u Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Apatinu. Na ovim skupovima rasprodat je dobar deo tiraža knjige od hiljadu primeraka.          

Na slici: Sekretar SANU Dimitrije Stefanović  prima poklon Dragana Mladenovića

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien