SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVAK ĐOKOVIĆ KAO INSPIRACIJA – MED ZA NAJVEĆE SPORTSKE REZULTATEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.155

Najbolji teniser sveta, srpski teniser Novak Đoković, osvojio je drugu krunu na najvećem teniskom turniru na svetu Vimbldon 2014.

Osvajanjem vimbldonske krune, Đoković je po treći put u karijeri na prvom mestu rang liste najboljih tenisera sveta. Osvojio je sedam gren slem titula, iz 14 finala, i ostvario niz od četrdesettri uzastopne pobede.

 

Kada je odlučio šta hoće od života Nole je imao samo šest godina: da jednog dana podigne vimbldonski pehar iznad glave i da postane najbolji teniser sveta. Trinaest godina kasnije, krenuo je na put slave i uspeha. Na tom putu morao je da savlada mnoge prepreke, mentalne i fizičke prirode, kako bi se nosio sa najboljim igračima sveta.Pored treninga i vežbanja, Noletu je biopotreban i poseban režim ishrane, koji bi mu pomogao da bude zdraviji i jači. Kako je igrač koga su mučili bolovi, teškoće sa disanjem, i povrede na terenu, odjednom postao teniser broj 1 na svetu? Odgovor je neverovatan: pronašao je najbolju ishranu za njega, kao jedinstvenu osobu. U toj ishrani, koja mu je promenila život, u velikoj meri zastupljen je i med.

 

U knjizi „Serviraj za pobedu“ (2. izdanje, Beograd: Laguna, Novosti, 2013) na strani 96, Nole navodi jednu od svojih jutarnjih navika, koje se strogo pridržava:

– Čim ustanem iz kreveta, najpre popijem veliku čašu vode sobne temperature.

 

U nastavku, u citiranoj knjizi (97. strana), Nole objašnjava dalji tok svog jutarnjeg rituala:

 

– Sledeće što radim možda će vas iznenaditi: pojedem dve kašike meda. Svakog dana. Trudim se da nabavim med od manuke. To je tamni med koji prave pčele što se hrane nektarom i polenom od cveta manuke, ili čajnog drveta, koje raste na Novom Zelandu.

 

Znam šta ste pomislili: med je šećer. Da, jeste. Ali telu je potreban šećer. Posebno mu treba fruktoza, šećer koji se nalazi u voću, nekom povrću i naročito u medu. Ne treba mu prerađena saharoza, koje ima u čokoladi, gaziranim sokovima, kao i u većini energetskih pića, od kojih vam zbog šećera dolazi do naglog porasta energije pa se osećate „vau“. Ja ne volim to „vau“ jer nije dobro. Ako se sada osećate „vau“, kroz pola sata osećaćete se „jao“. Zbog tog lošeg šećera, glukoza u krvi vam raste i opada, raste i opada. Ako ste sportista tako ne možete da ostvarite maksimalan učinak.

 

Noletovo je objašnjenje da dobri šećeri, kao što su prirodni šećeri kojih ima u voću i medu (fruktoza) nemaju tako veliki glikemijski indeks:

– Med će vam zapravo izazvati manji skok šećera u krvi, nego integralni tost, koji će većina ljudi „koji paze na zdravlje“ pojesti.

 

Pred sam meč, baš kad želim da se raspalim, obično pojedem jedan energetski gel sa dvadeset pet miligrama kofeina. Ali pazim, nikada ne jedem više od toga. To mi podiže nivo energije, ali ne želim da mi poremeti koncentraciju“, otkriva nam i ovu tajnu,.

           

Ne krije tajnu ni za vreme meča:

– Za vreme meča jedem suvo voće, na primer urme. Uz sebe imam i kašičicu-dve meda (što gledaoci tv prenosa često puta mogu i videti za vreme odmora, zapažanje je autora).

 

Iako pčelinji proizvodi, med pre svega, hiljadama godina su u upotrebi i odavnina služe sportistima, nisu adekvatno zastupljeni u jelovniku današnjih sportista. Umesto njih, sve više, prednosti se daju  sintetičkim, vitaminskim adaptogenim i sličnim proizvodima (tzv. lekovi za zdrave), koji pored korisnog dejstva dovode i do štetnih posledica u organizmu. Zato, skrenimo pažnju sportistima, da je bolje pribeći biljnim i pčelinjim proizvodima i njima dopuniti dnevne obroke nezamenljivim mikroelementima, vitaminima i organskim kiselinama, kao i mnogim drugim biološki aktivnim  supstancama. Noletova kazivanja ipostignuti rezultati su najbolji dokaz za to.

 

Vlastimir Spasić – Niš,

Predsednik odbora za marketing i odnose sa javnošću SPOS-a

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien