SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OPET STREPTOMICIN! DOKLE???Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.799

Prilikom obavljanja redovne procedure izvoza meda, ponovo je, po drugi put ove godine, došlo do problema sa prisustvom antibiotika u medu, i to opet streptomicina, ali ovog puta u bagremovom medu.
Naime, firma Biodvig koja izvozi med članova SPOS-a, proteklih dana uzela je uzorke meda od 17 pčelara (ukupno 20 tona bagremovog meda), i njihov zbirni uzorak poslala u laboratoriju Applica u Bremenu u Nemačkoj, gde se radi konačna kontrolna analiza, nakon što je med svakog pčelara "uspešno" prošao analize naših instituta. Analiza koja je danas stigla iz Nemačke, pokazala je da u tom zbirnom uzorku meda 17 pčelara ima antibiotika streptomicina u količini od 101 mikrogram na kilogram.
Pčelari su iz sledećih mesta: 8 pčelara je iz Aleksandrovca, 3 iz Leskovca i Grdelice, 2 iz Trstenika, 1 iz Kovilova, 1 iz Mihajlovca, 1 iz Zaječara i 1 iz Koceljeve. Med je, znači, još uvek kod pčelara, i da je ova analiza bila dobra, sutra bi krenulo preuzimanje meda. Međutim, pošto analiza nije dobra, koliko sutra će se, po već razrađenoj proceduri Biodviga i SPOS-a, med poslati na analizu u Nemačku, ali sada će to biti 17 uzoraka, tako da ćemo tačno znati čiji med ima i koliko ima antibiotika u sebi, te od tog pčelara neće biti otkupljen.
Nema svrhe govoriti koliko će to sve koštati, jer one koji antibiotike koriste, to očigledno ne interesuje. Ali, ovo je poslednji slučaj koji će biti tolerisan. Vrlo brzo, biće sastavljena mešovita radna grupa Biodviga i SPOS-a koja će razraditi takav sistem uzorkovanja, prema kome će pčelari koji koriste antibiotike biti dužni da plate sve troškove koji mogu nastati njihovom krivicom, a što će sve jasno pisati u ugovoru koji će pčelari morati unapred da potpišu. Procedura će sigurno podrazumevati pravljenje i kontrolnog zapečaćenog uzorka koji bi ostao kod pčelara, i koji pčelar ne bi smeo da raspečati sve dok mu med ne bude kupljen (ako je ispravan), ili će u suprotnom priznati da u njemu ima antibiotika. U svakom slučaju, procedura će maksimalno štititi i pčelare, i SPOS i otkupljivača od nepotrebnih troškova.
Ovakvi problemi dovode do nepotrebnog usporavanja izvoza, povećanih troškova i mnogo glavobolje koja nikome nije potrebna. Kada budemo razradili novu proceduru, glava će boleti samo one koji koriste antibiotike.
Zaista je neverovatno da posle ovolikih priča i pisanja u časopisu Pčelar ima pčelara koji i dalje ne samo da koriste antibiotike, nego se i prijavljuju da prodaju svoj med, iako im je jasno objašnjeno da NE POSTOJI mogućnost da se antibiotik ne otkrije. Dok ih takva manipulacija ne bude ništa koštala, oni će se verovatno i dalje tako ponašati, zato je neophodno razraditi metodologiju koja će štititi prave pčelare, a koja je u principu vrlo jednostavna. Svaki pčelar potpisaće ugovor iza koga će morati da stoji moralna, materijalna i pravna odgovornost.
SPOS jeste i mora ostati ozbiljna organizacija i neće štititi nikoga ko se takvim poslom bavi. Ako je SPOS uz debele lične žrtve svih svojih poslenika mogao da obezbedi izvoz meda, nakon što je godinama pričano da to SPOS ne može da uradi, onda će i pčelari morati da poštuju svetska pravila pčelarenja. Ili da se rasturamo i da ide svako svojoj kući. Onda će nam valjda biti bolje!??

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien