SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODJECI SAJMA MEDA I REGIONALNOG SAVETOVANJA PČELARA „RUMA 2010“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.762

Već tradicionalno, u dane prvog vikenda, 3, 4. i 5.septembra 2010. godine u Rumi na prostoru centralnog gradskog trga i sali Kulturnog centra, održan je 6. sajam meda sa Regionalnim savetovanjem pčelara „Ruma 2010“.

To je bila 22. izlozba pcelinjih proizvoda koja je odrzana u Rumi sa isto toliko Regionalnih savetovanja pcelara pocev od 1988. godine, kada je odrzana prva ovakva manifestacija. Od 2004. godine, ona prerasta u Sajam meda sa trodnevnim trajanjem.
    Ova manifestacija bila je inicijator jos niza drugih manifestacija koje su se odrzale u istom terminu i postaju tradicionalne, kao sto su Etno festival, koji je neodvojivi deo Sajma meda i zajednicki organizovani, Motorijada, Fijakerijada i Zlatni kotlic. Sve ove manifestacije su dobile zajednicki naziv „Rumska jesen 2010“, a  pokrovitelj je opstina Ruma.
    Pcelari DP „Nikola Mileusnic“ iz Rume su ove godine bili domacini, a Ruma centar okupljanja pcelara iz cele zapadne Srbije, Srema, Backe, Novog Sada. Na izlozbi ucesce je uzelo 21 izlagac sa pcelinjim proizvodima, 2 izlagaca sa pcelarskom opremom, 16 izlagaca sa proizvodima na bazi meda i voca i 81 etno izlagac.
    Na Regionalnom savetovanju prisustvovali su predsednici Drustava sa pcelarima iz Sapca, Sr. Mitrovice, Sida, Valjeva, Bogatica, Osecine, Vladimiraca i predstavnici DP „Jovan Zivanovic“ iz Novog Sada, Backog Monostora i drugih mesta.
    Savetovanje je odrzano u vidu „okruglog stola“ sa uvodnim izlaganjima od strane predsednika DP „Nikola Mileusnic“ Javorac Stanimira, o drustvu pcelara domacina Savetovanja, Nedeljka Stevanovica, predsednika SPOV-a o aktivnostima SPOV-a, Eftic Milorada, clana IO-a SPOS-a o aktivnostima SPOS-a, a predavaci SPOS-a Dragorad Kovacevic i Rajko Pejanovic uvodna izlaganja na teme „Priprema pcelinjih zajednica za zimu i razvoj pcelinjih zajednica i priprema za glavnu pasu“.
    Nakon ovih izlaganja, pcelari su postavljali pitanja i razmenili misljenje na sve izlozene teme.
    U punoj sali Kulturnog centra posebnu temperaturu, polemiku i ucesce veceg broja pcelara izazvalo je izlaganje predsednika SPOV-a Nedeljka Stevanovica, koji je skup upoznao sa pojedinim odredbama pravilnika o obelezavanju pcelarskih drustava i registracija pcelinjaka koji je donet, a koje su suprotne onome sto je bilo dogovoreno izmedju rukovodstva SPOS-a i Ministarstva za poljoprivredu, a o cemu je u casopisu „Pcelar” pisalo. 
    Nakon vrlo burne i sadrzajne polemike ovaj skup je zauzeo jedinstveni stav i jednoglasno izglasan zakljucak:
    Drustva pcelara ciji su predstavnici prisustvovali ovom skupu ce svim dozvoljenim sredstvima opstruisati i bojkotovati primenu Pravilnika o obelezavanju pcelinjih drustava i registraciju pcelinjaka, konkretno njegovih odredaba kojima se trazi obelezavanje svake kosnice, sto je prakticno neizvodljivo imajuci u vidu radnje koje pcelar preduzima na jednoj kosnici izmenom njenih delova – nastavaka i brzim i nepredvidjenim promenama brojnog stanja drustava na pcelinjaku. Pcelinjake treba registrovati, s’ tim sto bi pcelar bio u obavezi da dva puta godisnje i to od 1. do 30. aprila i od 1. do 31. oktobra ovlascenom obelezivacu – ustanovi prijavi brojno stanje kosnica na svom pcelinjaku. Troskovi registracije pcelinjaka treba da padnu na teret Ministarstva za poljoprivredu. Od Saveza pcelarskih organizacija Srbije i Vojvodine trazi se da izvrse opstrukciju i bojkot primene ovog Pravilnika i zahteva izmenu istog prema napred navedenom zakljucku.
    Ovaj zakljucak je jednoglasno izglasan i podrzan i na sastanku Izvrsnog odbora Macvanskog i Kolubarskog regiona i regiona Srema (Ruma, Sremska Mitrovica i Sid), koji je odrzaan odmah nakon Savetovanja pcelara sa obavezom domacina da o tome izvesti SPOV, SPOS i casopis „Pcelar“.

Predsednik DP „Nikola Mileusnic“
Stanimir Javorac

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien