SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

„NOVO ODELO“ ZA JOŠ BOLJI PČELAR! DA ILI NE?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.959

Ovde možete pročitati Reč urednika iz narednog, novembarskog broja časopisa Pčelar, i glasati da li želite da se časopis Pčelar od januara štampa na punom A4 formatu.

 

REČ UREDNIKA

 

Poštovani pčelari,

 

Već više godina, pa i decenija, mnogi stručni časopisi koji obrađuju oblast pčelarstva štampaju se u većem formatu nego što je to format našeg časopisa. Uglavnom je to format A4 (210 x 297 mm). Čitanje i listanje takvih časopisa poseban je doživljaj. Naravno, ovom konstatacijom ne umanjujem kvalitet našeg Pčelara.

Na inicijativu predsednika SPOS-a, dobila sam zadatak da dođem do većinskog mišljenja naših članova da li bi možda trebalo razmisliti o mogućnosti da ono što pišemo, odštampamo na hartiji A4 formata i u našem časopisu. Zašto?

Zato što se na taj način može umanjiti prenatrpanost stranica tekstom i fotografijama, čime bismo ostvarili bolju preglednost sadržaja na datoj stranici. Takođe, fotografije bi se bolje uklapale u tekst, bile bi jasnije, mogle bi da budu veće, a važni detalji na njima vidljiviji. Promenom formata tekstovi bi bili čitljiviji.

Naš Pčelar bi, kada bismo ga štampali na punom A4 formatu, imao 28 strana sa koricama. U njemu bi bila ista težina papira, što znači da bi i cena štampanja i cena poštarine bila ista. Tako SPOS ne bi imao povećane troškove u narednoj godini, u kojoj članarina ostaje ista kao i u ovoj godini, a od januara 2012. godine stvorili bi se finansijski uslovi za eventualno povećanje broja stranica nakon više godina istog obima časopisa, o čemu bi ste se vi opet izjasnili.

Uz sve to, redakcija je prihvatila mišljenje velike većine čitalaca da o radovima na pčelinjaku treba da pišu najuspešniji pčelari praktičari iz Srbije, te će ukinuti „Pismo pčelarima“ stranih autora od januara. Tako bismo primenljivost tekstova o tehnici pčelarenja (zbog različitih klimatskih uslova u inostranstvu i kod nas) podigli na najviši nivo i time dodatno unapredili kvalitet časopisa.

Molim Vas da nam javite kakvo je Vaše mišljenje o ideji da Pčelar bude na novom, A4 formatu. Bilo bi korisno da komentar obrazložite.

„Novo odelo“ za još bolji Pčelar! Da ili ne?

 

ANKETA za glasanje je postavljena na naslovnoj strani sajta pod rednim brojem 48. Molimo Vas, glasajte, želimo Vaše mišljenje, jer ne želimo da pogrešimo promenom formata, ako Vi to ne želite!


MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien