SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

HOĆE LI RASTI CENA MEDA?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.408

Ovih dana počinju da se osećaju posledice loše pčelinje paše na teritoriji Evrope, i ima izgleda da će cena meda rasti. U Srbiji još uvek niko ne nudi veće cene, ali SPOS uveliko pregovara oko isporuke određene količine meda po većoj ceni za 20-35 centi po kilogramu, zavisno od vrste meda, za Nemačku i Slovačku, za sada.

Izvršni odbor SPOS-a doneo je odluku, da ako se u tome bude uspelo i ako cene zaista budu porasle kako mnogi predviđaju (OVDE), možda preoptimistički, ali svakako opravdano, da se prihod od razlike u ceni za te dodatne količine meda, ravnomerno rasporedi onim pčelarima koji su svoj med prodali u organizaciji SPOS-a, proporcionalno količinama koje su do sada predali na otkup po trenutno važećim cenama. To su oni pčelari koji su ispoštovali proceduru SPOS-a, prijavili svoje količine meda SPOS-u i prodali ih već u organizaciji SPOS-a. Da li će se sve to i dogoditi, videćemo. Jer, trenutno cene u Evropi miruju, uz blagi trend rasta u smislu da kupci mnogo lakše prihvataju veće cene, a da li će sve ostati na usmenom nivou, ili će se zaista dogovori koje smo postigli i ispoštovati, videćemo vrlo brzo, već za petnaestak dana. U svakom slučaju, SPOS je obezbedio da se eventualni dobitak u ceni za nove količine meda, ako ga bude, ravnomerno rasporedi onima koji su već prodali med po trenutno važećim cenama, a sve to u slučaju da se izvesna količina meda koja je otkupljena po postojećoj ceni, uspe da proda po većoj ceni. Tenderskim uslovima SPOS je obezbedio puni uvid u prodaju meda preko izabrane firme, tako što jednom mesečno izabrana firma za izvoz meda dostavlja precizan izveštaj o otkupljenom medu, pa SPOS tačno zna koji pčelar je prodao svoj med u organizaciji SPOS-a, i kom kupcu i kada je njegov med isporučen, naravno i po kojoj ceni, te ne može doći do bilo kakvog propusta po navedenim pitanjima.

U nekim državama, kao što je susedna Hrvatska (otkupna cena meda u Srbiji sada je slična otkupnoj u Hrvatskoj prošle godine), otkupna cena ovih dana dostigla je, recimo za bagrem, nivo od čak 4,7 evra. Naravno, po toj ceni, uz to uvećanoj za troškove izvoza, med nije moguće izvesti bilo gde u svetu, već se radi o tome da je bagremova paša ove godine u Hrvatskoj totalno podbacila, te da postojećim količinama cena naglo raste, jer treba zadovoljiti domaće, tj. hrvatsko tržište.

U svakom slučaju, ubrzo ćemo znati kako će se razvijati situacija, i o svemu ćemo vas redovno obaveštavati. SPOS na osnovu postojećih informacija u ovom trenutku ne može da preporuči pčelarima ni da prodaju ni da čuvaju med, odluka i sav rizik je na njima. Jer, u januaru se okončava paša u Argentini, i to je trenutak kada svake godine često dolazi do korigovanja cena. Ako paša u Argentini bude odlična, cene meda padaju jer kupci kupuju njihov med koji je dobrog kvaliteta, ali ako paša bude loša, cene meda mogu i tada da porastu. Zato i postoji rizik, bilo kod čuvanja meda (jer će cene možda tada pasti), ili u slučaju prodaje meda sada (jer će cene tada možda porasti). To trenutno niko ne može da predvidi, a ko tvrdi da može, ravan je vidovnjaku.

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien