SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAŠTIĆENA UNIKATNA TEGLA SPOS-a!!!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 11.187

SPOS je danas dobio rešenje sa jučerašnjim datumom izdavanja, o zaštiti izabrane unikatne tegle za med članova SPOS-a, od Zavoda za intelektualnu svojinu! Radi se o Ispravi o industrijskom dizajnu, tj. zaštiti prava SPOS-a na industrijski dizajn ove tegle. Sada, nakon svih zakonskih obaveza oko zaštite tegle, može da otpočne procedura njene primene.

Pravo na industrijski dizajn je upisano u Registar industrijskog dizajna 24. avgusta 2010. godine i važi do 5. avgusta 2035. godine. Broj Isprave o industrijskom dizajnu je 10631.

Unikatna tegla SPOS-a ima tradicionalni ćupasti oblik, sa natpisom ćiriličnim slovima u donjem delu tegle САВЕЗ ПЧЕЛАРСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ, i grbom SPOS-a u gornjem delu tegle. U teglu staje kilogram meda, i ima standardni navoj za poklopac standardne veličine.

OVDE možete preuzeti fotografiju tegle u punom kvalitetu.

Aktivnosti na uvođenju tegle u praksu su već uveliko u toku, i uskoro ćete biti o tome detaljno obavešteni. Punjenje tegle biće dozvoljeno samo ovlašćenim licima (fizičkim i pravnim), a tegla će moći da se puni isključivo srpskim medom, tj. medom prikupljenim na teritoriji Republike Srbije. Prioritet je što pre obezbediti stavljanje meda članova SPOS-a u promet putem marketa, kako bi time kompenzovali eventualne nepovoljne fluktuacije cena meda na svetskom tržištu u narednom periodu, a tokom naredne godine biće završen Pravilnik o dobroj pčelarskoj praksi koji će biti osnova da teglu mogu da koriste svi članovi SPOS-a. Jer, punjenje tegle mora biti dobro zaštićeno i obezbeđeno materijalnim garancijama. Nikako ne smemo dozvoliti makar jednu zloupotrebu tegle, što bi srušilo čitav sistem, a svi znamo ko bi imao interesa da nam to učini. Zato, samo jedinstveno i ne brinimo se za budućnost našeg pčelarenja!

Inače, autor dizajna tegle je mladi inženjer mašinstva, Milan Trajković iz Subotice, čiji je hobi industrijski dizajn i kome se posebno zahvaljujemo.

Neka nam je srećna NAŠA unikatna tegla i da što pre zaživi!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien