SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSLE 112 GODINA SPOS KONAČNO VIŠE NIJE PODSTANARDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.109

Upravo je potpisan ugovor o kupovini poslovnog prostora za SPOS, te SPOS konačno, posle 112 godina, više neće biti podstanar.
Naime, Programom rada, koji je Skupština SPOS-a izglasala 30. januara 2010. godine, Izvršnom odboru stavila je (pored redovnih već započetih i novih planiranih aktivnosti) u zadatak dva, tada, za mnoge, teško dostižna cilja: Kupovinu poslovnog prostora za SPOS, kako više ne bi bili podstanari i plaćali veliki mesečni zakup (prosečno oko 500 evra mesečno na višegodišnjem nivou), kao i da obezbedi plasman meda članova SPOS-a i na malo, a ne samo na veliko. Dok je drugi zadatak već pred početkom realizacije, prvi je danas konačno uspešno okončan.
Nakon odluke Skupštine SPOS-a iz 2008. godine da Izvršni odbor počne da radi na iznalaženju mogućnosti za obezbeđenje poslovnog prostora u sopstvenom vlasništvu, Izvršni odbor se time više puta bavio, ali bez uspeha, jednostavno su tržišni uslovi prevazilazili naše mogućnosti, a banke tada nisu bile spremne da jednom udruženju građana daju bilo koliki kredit. Ove godine, nakon odluke Skupštine SPOS-a da Programom rada za ovu godinu i konkretno stavi u zadatak Izvršnom odboru da obezbedi prostor za SPOS, Izvršni odbor osnovao je posebno radno telo koje se samo time bavilo. Prvi pokušaj bio je bezuspešan, nije nađen prostor koji bi nam odgovarao, kako po ceni, tako i po veličini. U nedavnom, drugom pokušaju, iz ponude koju smo dobili za veći broj što stanova, što registrovanih poslovnih prostora, izdvojila se ponuda dva poslovna prostora, koje je IO obišao i jednoglasno zaključio da jedan od njih apsolutno odgovara našim potrebama po svim parametrima, te je i doneo jednoglasnu odluku o njegovoj kupovini. To je prostor u ulici Agostina Neta br. 30, na Novom Beogradu (250 m od Delta City-ja), u prizemlju zgrade, gde se nalaze i ostali poslovni prostori. Zgrada je građena 1989. godine. Prostor ima 67,02 metara kvadratnih. Iako je prodavac (inače prvi vlasnik prostora) tražio 70.000 evra (plus dažbine) za ovaj poslovni prostor, nakon direktne pogodbe, cena je snižena na veoma povoljnih 63.950 evra (plus odgovarajuće dažbine), za koliko je i kupljen. Kupljen je delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz kredita od 29.000 evra uzetog kod Erste banke na period od samo 5 godina. Ako uzmemo u obzir da bi nas zakup dosadašnjeg poslovnog prostora tokom tih 5 godina koštao 30.000 evra, smatramo da smo načinili istorijsku odluku i rešili istorijski, vekovni problem SPOS-a. Tako od sada više nećemo plaćati zakup drugom, već ćemo otplaćivati sopstveni prostor, da bi već kroz samo 5 godina prestali sa bilo kakvim plaćanjem za prostor, i novac za zakup mogli da koristimo na pametniji način. Za tih 5 godina će, praktično gledano, rata za kredit biti veća od dosadašnjeg mesečnog zakupa prostora, samo za kamatu.
Tako smo uspeli da nađemo ne samo povoljnu cenu, nego i veoma povoljnu i primamljivu lokaciju. Okolina novog poslovnog prostora u koji će se SPOS useliti odmah nakon adaptacije prostora potrebama SPOS-a, prepuna je zelenila i parkova, dečjih igrališta, ali i izobilja slobodnih parking mesta, što je na dosadašnjoj lokaciji bio ogroman problem, naročito prilikom dovoženja časopisa Pčelar i drugih aktivnlosti SPOS-a. Reka Sava nalazi se na svega 620 metara od poslovnog prostora, a to je deo Novog Beograda koji trenutno predstavlja veoma atraktivnu i skupu lokaciju. Zato IO SPOS-a ovu investiciju smatra odličnim potezom. Ovom prilikom se zahvaljujemo Komisiji za pripremu i investicije u poslovni prostor SPOS-a, na čelu sa predsednikom Komisije Đorđem Soviljom, koji je uspeo da pronađe odličan prostor na atraktivnoj lokaciji po veoma povoljnoj ceni.
Ovde vas obaveštavamo da je i drugi veliki zadatak koji je Skupština dala Izvršnom odboru, upravo pred početkom izvršenja. Naime, izabrana je unikatna tegla SPOS-a, čije rešenje ćete moći da pogledate već krajem ovog meseca, kao i pravno lice sa velikim stručnim iskustvom koje će izraditi studiju izvodljivosti, biznis plan, ugovor i ostale neophodne dokumente potrebne za realizaciju plasmana meda članova SPOS-a na malo (u novoj tegli) i veliko (priprema projekta pogona za otkup i pakovanje meda, sredstva će se obezbediti iz IPA fondova EU), kao i za prateće savetodavne usluge do okončanja realizacije projekta.

Idemo dalje!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien