SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

INFORMACIJE IZ UPRAVE ZA ZAŠTITU BILJA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.671

Danas je predsednik SPOS-a razgovarao sa gospođom Snežanom Savčić Petrić iz Uprave za zaštitu bilja, koja mu je saopštila rezultate analiza meda, polena i pčela na prisustvo imidakloprida u uzorcima sakupljenim leta 2008. godine.

Na žalost, zbog nedostatka sredstava i brojnih organizacionih problema, analize su završene tek nakon više od godinu dana od uzorkovanja. Do kraja nedelje stići će i zvanični izveštaj. U uzorcima nije nađen imidakloprid, što može biti i posledica dugog stajanja uzoraka.

Predsednik SPOS-a je insistirao da se ponovi uzorkovanje meda, ovog puta iz košnica pčelara koji su sigurni da je suncokret razlog ovogodišnjih zimskih uginuća pčela, makar SPOS platio te analize. Dogovoreno je da deo analiza plati SPOS (odgovarajuća odluka IO SPOS-a već postoji), a deo Ministarstvo poljoprivrede, tj. Uprava za zaštitu bilja. Zato POZIVAMO pčelare koji su sigurni da su zalihe suncokretovog meda krive za uginuća njihovih pčela tokom ove zime, da se jave hitno SPOS-u na mail [email protected] sa prijavom i podacima o pčelinjaku. Bitno je da stradale košnice nisu rasformirane. Uzorkovanje bi trebalo da se obavi već naredne nedelje. Poželjno je da pčelinjaci budu u blizini Novog Sada, mada nije obavezno.

Takođe, gospođa Snežana prenela je predsedniku SPOS-a informaciju da se regulativa po pitanju upotrebe pesticida u poljoprivredi polako pooštrava. Recimo, od 10. juna 2012. godine srpski poljoprivrednici koji nisu završili obuku neće moći da kupuju pesticide u poljoprivrednim apotekama. Takođe će morati da vode evidenciju o prskanju…

U međuvremenu, kreće se sa obukom u saradnji sa državnim i privatnim savetodavnim službama širom Srbije. Do sada je obučeno 500 poljoprivrednika.

Inače, gospođa Snežana je najzaslužnija za novi Zakon o sredstvima za zaštitu bilja i unošenje klauzule o totalnoj zabrani prskanja biljaka u cvetu sredstvima otrovnim za pčele. Još jednom hvala u ime pčelara Srbije!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien