SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PISMO MINISTRU POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.045

Predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović, uputio je danas pismo ministru poljoprivrede Dr Saši Draginu i njegovim najbližim saradnicima.

 
Poštovani gospodine ministre,
 

                Želim da Vam se i pismeno zahvalim na uvođenju subvencija za pčelarstvo, kao i na podsticajnim merama za nabavku pčelarske opreme. Ove dve mere uvele su pčelarsku Srbiju u red zemalja koje pristupaju EU, slično nama, a sva zasluga za to je Vaša i Vaših saradnika, zbog čega ćemo Vas ovih dana naročito pohvaliti i predsedniku i premijeru Srbije.

                Takođe Vam se zahvaljujemo na punoj saradnji i saglasnosti Ministarstva i Saveza pčelarskih organizacija Srbije, postignutoj prethodnih dana po pitanju srpskog pčelarskog zakonodavstva sa direktorom Uprave za veterinu gospodinom dr vet. med. Zoranom Mićovićem i šefom Odseka za stočarstvo gospodinom Nenadom Terzićem, i njihovim najbližim saradnicima. Definitivno se pokazalo da je ovakav način donošenja propisa u pčelarstvu, uz konsultaciju i razumevanje pčelarske prakse i struke, tj. krovne pčelarske organizacije srpskih pčelara, zapravo pravi i jedini put dolaska do kvalitetnih propisa. Svu zaslugu za to ima Ministarstvo poljoprivrede, pre svega gospodin Nenad Terzić, koji je po prvi put u istoriji Srbije prepustio SPOS-u da sačini primarni predlog pravilnika koji proističu iz Zakona o stočarstvu, koji je bio polazna tačka za sačinjavanje konačnog teksta, te ga ovom prilikom pohvaljujemo i čestitamo mu na tome, jer je započeo jednu novu praksu koja već daje rezultate. Iste pohvale upućujemo i direktoru Uprave za veterinu gospodinu dr vet. med. Zoranu Mićoviću, načelniku Odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja gospodinu dr vet. med. Budimiru Plavšiću, kao i načelnici Odeljenja veterinarske inspekcije, gospođi dr vet. med. Sanji Čelebićanin. Predstojeći period, nakon vraćanja pravilnika o obeležavanju pčelinjaka iz zakonodavstva, predstavlja odličnu šansu da se naši nedavni dogovori sa Vašim saradnicima realizuju, te da se i po ovom, kao i po drugim pitanjima, srpsko pčelarsko zakonodavstvo uskladi sa EU. Takođe se nadamo da ćete, nakon svega ovoga, iduće godine odobriti da se subvencije za pčelarstvo raspišu po košnici, čime bi se u potpunosti uskladili sa drugim zemljama na putu ka EU, a Vi postali prvi srpski ministar poljoprivrede koji je najperspektivniji sektor srpske poljoprivrede, po pitanju zapošljavanja novih radnika i procentu godišnjeg rasta izvoza, stavio u okvir evropskog zakonodavstva i prakse.

                Ovog puta se opravdano nadamo da više nikada neće dolaziti do polemike i nesuglasica između Ministarstva i Saveza pčelarskih organizacija Srbije oko bilo čega, već da će se ovakav trend saradnje i razumevanja nastaviti i u budućnosti, na zadovoljstvo svih, i Ministarstva i pčelara. Punu zahvalnost na svemu dugujemo pre svega Vama lično, što već ističemo u svim našim javnim nastupima, na sve većoj podršci koju pružate pčelarstvu, što daje nadu da dolaze bolji dani za pčelarstvo, a što će kroz devizni priliv od izvoza meda pomoći i državi Srbiji da se izbori sa finansijskim teškoćama!


U ime 10.000 naših članova,
Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije,
Dr med. Rodoljub Živadinović

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien