SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

JUČE ODRŽAN SASTANAK KOMISIJE ZA VOĐENJE PREGOVORA O KUPOVINI POSLOVNOG PROSTORADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.938

Kao što znate, na poslednjoj Skupštini SPOS-a postignut je dogovor da se pristupi kupovini sopstvenog poslovnog prostora za SPOS, koji je, iako postoji već 110 godina, još uvek podstanar.

Jer, to je zaista sramota, da jedna organizacija sa toliko dugom tradicijom nema "krov nad glavom". Osnovana je Komisija za vođenje pregovore o kupovini poslovnog prostora, dok će konačnu odluku doneti Skupština SPOS-a.

Pokazalo se da je učinjen pravi potez kada je za predsednika ove Komisije izabran gospodin Uroš Banjanin, nekadašnji ministar građevine u Vladi Republike Srbije u dva mandata, koji je itekako stručan da nas uputi u pravom smeru.

Sastanak je održan pod budnim okom Zorana Petrovića, supervizora ove Komisije i člana Izvršnog odbora SPOS-a, uz učešće stručne službe SPOS-a.

Gospodin Banjanin je izneo svoju analizu prema kojoj postoje dva rešenja za ovaj naš veliki problem.

Prvo je učešće SPOS-a kao sufinansijera u izgradnji neke zgrade u Beogradu, što je ubedljivo najjeftinije rešenje, ali i još ubedljivije najrizičnije. Ja to zaista ne mogu da dozvolim, jer je rizik prevelik, bilo je dosta loših primera da bi se tako igrali sa novcem naših članova.

Drugo rešenje je vrlo zanimljivo. Prvo bi trebalo kupiti manji stan u Beogradu, u vrednosti do 60.000 evra, što je suma koju možemo obezbediti iz sopstvenih sredstava već u martu naredne 2009. godine, što pada nakon Skupštine SPOS-a koja bi eventualno donela odgovarajuću odluku. Pošto bi to bio mali stan za potrebe SPOS-a, on bi mogao da se iznajmljuje i od kirije da plaćamao kiriju koju plaćamo za sadašnji iznajmljeni poslovni prostor, koja je oko 400 evra mesečno, što predstavlja praktično jednu lepu ratu za jedan dobar stan. Ako bi se u međuvremenu Poslovni prostor Beograda privatizovao kao što se uveliko priča, morali bi da se privremeno preselimo u taj stan, bilo bi tesno, ali ipak, "gde čeljad nisu besna, kuća nije tesna". U međuvremenu, kad se prikupi još jedna veća suma novca, može se doplatiti za veći stan, tj. poslovni prostor. Postoje agencije koje uzmu vaš stan i novac za doplatu, prenesu vam novi veći stan, a na njima je da prodaju stari, vi se oko toga ne brinete. Takav scenario bi se dogodio verovatno negde na početku mandata narednog rukovodstva SPOS-a, početkom 2010. godine. I tako bi za dve godine obezbedili prostor kome pčelari teže 110 godina unazad.

Postoji i treća mogućnost, a to je uzimanje dugoročnog kredita. Ja lično sam protiv te varijante. jer nema smisla da opterećujemo naredna rukovodstva naše organizacije samo da bi mi ispali veliki kako smo obezbedili prostorije za SPOS. Naročito u svetlu informacija koje dolaze od nekih ekonomista, da će kurs evra početi da se kreće ka realnom već od septembra ove godine, što vodi u neizvesnost, možda i blokadu rada nekog od budućih rukovodstava, što je nedopustivo. Doduše, kredit bi se, pošto smo udruženje građana, jako teško i dobio, ali uz hipoteku na sam stan, tj. poslovni prostor, verovatno ne bi bilo većih problema. Ipak, iz navedenih razloga, ja sam duboko protiv toga.

U svakom slučaju, IO SPOS-a će u najskorije vreme zauzeti svoj stav i proslediti ga Skupštini SPOS-a.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE