SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

JUČE ODRŽAN SASTANAK SA DIREKTOROM UPRAVE ZA VETERINUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.108

Juče je održan sastanak direktora Uprave za veterinu, dr vet. med. Zorana Mićovića, i predsednika SPOS-a.

Razgovarano je o baš svim problemima pčelara u vezi sa veterinarskom strukom. Izneo sam gospodinu Mićoviću kompletnu našu veterinarsku problematiku, od nezavršene registracije pčelinjaka, preko neopravdano visokih cena za preglede pčela na zdravstveno stanje, nepotrebno uvrštavanje varoe i nozemoze u Program mera, prestrogi Pravilnik o prostorijama u pčelarskom domaćinstvu, pojave falsifikata meda i svega onoga o čemu smo više puta pisali i pričali.

Gospodin Mićović se iznenadio podatkom da je pre par godina utvrđeno da je u Beogradu, na pijacama i u prodavnicama, čak 60% meda lošeg kvaliteta, tj. ne odgovara Pravilniku (falsifikat ili loša obrada meda). Stoga je svesrdno podržao već, između Ministarstva i SPOS-a, dogovorenu i pokrenutu akciju ispitivanja kvaliteta meda u celoj Srbiji. Jer, na taj način se potrošači bukvalno truju, dok pravi pčelari pravi med drže neprodat u skladištima.

Gospodin Mićović se, nakon razgovora o svakoj tački pojedinačno i pruženim objašnjenjima i obrazloženjima naših zahteva sa moje strane, bezrezervno složio da treba krenuti sa rešavanjem ovih problema, te da moramo odrediti prioritete, tj. šta je ono na čemu se najpre mora raditi. Dogovorili smo se da to budu tri stvari.

Prva je završetak registracije pčelinjaka, jer bez toga se u Srbiji ne može sprovesti nijedna ozbiljna veterinarska mera, a mi imamo planove da takve mere dogovaramo sa Ministarstvom za narednu godinu. Oko registracije smo se složili oko toga da SPOS ostane servis Ministarstva za skupljanje podataka sa terena, i da proširi delatnost tog "servisa", tako što će registrovati i one koji nisu članovi SPOS-a, uvođenjem posebne simbolične članarine. Jer, registracija od strane ljudi iz Ministarstva bi, to već znamo od prošle godine, koštala 1500 dinara, dok bi SPOS svojim resursima i organizacijom koju ima to mogao da uradi za sto ili nešto manje dinara, čisto da pokrije osnovne troškove angažovanja na registraciji. O tome ćemo tek da postignemo definitivni dogovor neposredno pre zvaničnog usvajanja Pravilnika o registraciji.

Druga je promena Pravilnika o prostorijama, tako da se ublaže njegovi neopravdani zahtevi do mere koja zadovoljava higijensko-sanitarne zahteve po ugledu na neke Evropske zemlje gde je sve to mnogo liberalnije, s obzirom da je med mikrobiološki praktično nemoguće zagaditi. U našem već predatom zahtevu prethodnom direktoru Uprave za veterinu, a predali smo ga i juče novom direktoru, stoji naše insistiranje na upotrebi višenamenskih prostorija, što je jedino moguće rešenje, primenjeno čak i u nekim najvećim državama EU.

Treća je izbacivanje varoe i nozemoze iz Programa mera, zajedno sa pronalaženjem najpovoljnijeg rešenja za, sada preskupe, preglede pčela na zdravstveno stanje. Po ovom pitanju, ozbiljno je razgovarano i o tome da se vrate na scenu pregledači pčela, jer veterinarska služba nije kadrovski sposobna da prihvati uzorkovanje tako velikog broja uzoraka legla i pčela.

Preostaje nam da nastavimo redovne kontakte i pratimo šta se događa. Data su uveravanja od strane direktora da će se sve to sprovesti u najskorije moguće vreme, tehnički gledano.

Dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE