SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSTIGNUT DOGOVOR SA MINISTARSTVOM POLJOPRIVREDE OKO NOVIH PRAVILNIKADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.958

Danas je na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Privredne komore i SPOS-a, postignut dogovor oko konačnog teksta tri pravilnika koji proističu iz Zakona o stočarstvu koji je donet prošle godine, a koji će regulisati problematiku pčelarstva u velikom broju segmenata njegovog bitisanja.

Da podsetimo, to su sledeći pravilnici:

1) Pravilnik o uslovima i načinu gajenja pčela i selidbe pčela, sadržini uverenja o transportu, kao i uslovima za izdavanje saglasnosti za korišćenje pčelinje paše za pčelare iz drugih zemalja 

2) Pravilnik o sadržini i načinu vođenja katastra pčelinje paše 

3) Pravilnik o veličini zaštitnog pojasa oko Centra za selekciju pčelinjih matica i posebnim uslovima prometa i selidbe pčela i pčelarskog priplodnog materijala u zaštitnom pojasu oko Centra za selekciju pčelinjih matica

Kao što se sećate, poslednji sastanak na ovu temu održan je 2. marta 2010. godine (detalji OVDE), nakon kog je SPOS prosledio svoje pismene predloge za dalje poboljšanje pravilnika. U međuvremenu su predlozi obrađeni, i pred nama se na današnjem sastanku našla poslednja verzija pravilnika.

Inače, današnjem sastanku prisustvovali su gospodin Nenad Terzić, šef Odseka za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, njegov saradnik gospodin Mirko Novaković, gospođa Mirjana Miščević, sekretar Grupacije za pčelarstvo Privredne komore Srbije i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

Postignuta je puna saglasnost oko svih ključnih pitanja, ostalo je da predstavnici Ministarstva razmotre još neka sitnija pitanja, koja moraju da se reše, kako bi se izbegli nepotrebni sitniji problemi tokom terenske primene pravilnika.

Definitivno se pokazalo da je ovakav način donošenja propisa u pčelarstvu, uz konsultaciju i razumevanje pčelarske prakse i struke, tj. krovne pčelarske organizacije srpskih pčelara, zapravo pravi i jedini put dolaska do kvalitetnih propisa. Svu zaslugu za to ima Ministarstvo poljoprivrede, pre svega gospodin Nenad Terzić, koji je po prvi put u istoriji Srbije prepustio SPOS-u da sačini primarni predlog ovih pravilnika, koji je bio polazna tačka za sačinjavanje konačnog teksta, te mu ovom prilikom čestitamo na tome, jer je započeo jednu novu praksu koja već daje rezultate.

Ovog puta se opravdano nadamo da više nikada neće dolaziti do polemike i nesuglasica između Ministarstva i SPOS-a oko bilo čega, već da će se ovakav trend saradnje i razumevanja nastaviti i u budućnosti, na zadovoljstvo svih, i Ministarstva i pčelara.

Sada se očekuje ugradnja dogovorenog u pravilnike i njihovo prosleđivanje u zakonodavstvo, te za koji mesec možemo očekivati stupanje na snagu ovih pravilnika.

Punu zahvalnost izražavamo i ministru poljoprivrede Dr Saši Draginu, na sve većoj podršci koju pruža pčelarstvu, što daje nadu da dolaze bolji dani za pčelarstvo!

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien