SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZNAČAJ OCENJIVANJA MEDA I MEDENIH PIĆA ZA PČELARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.540

Raznolikost biljnog sveta u različitim geografskim, topografskim i regionalnim područjima stvara izuzetno bogatstvo meda. To bogatstvo se održava i ocenjivanjem meda, pri čemu se pčelari podstiču na proizvodnju sortnog meda, i to onih što tipičnijih, čistijih vrsta, sa namerom da se očuva prvobitni kvalitet, onaj koji stvara sama pčela.

Brojni istraživači naglašavaju značaj sortnog meda koji na tržištu dostiže veću cenu. Pojedini pčelari, pak, svoju ponudu šire i na medena pića od (sortnog) meda i time dodatno obogaćuju svoj prodajni asortiman. Pčelar može da se uveri u kvalitet svog rada učešćem u ocenjivanju meda i medenih pića čiji je cilj praćenje kvaliteta, bezbednosti i sortne čistoće pojedinačnih vrsta meda i medenih pića.

Zašto je ocenjivanje toliko važno za pčelara?

Sa marketinškog stanovišta, ocenjeni med i medeno piće privlačniji su za kupca, budući da mu pružaju dodatnu (vizuelnu) potvrdu kvaliteta meda. Ocenjivanje donosi medu ili medenom piću tzv. dodatnu vrednost koja danas postaje sve važniji prodajni faktor, u smislu razlikovanja učesnika na tržištu, dok dobijene ocene poboljšavaju tržišnu prepoznatljivost pčelara. Današnji kupci meda i ostalih pčelinjih proizvoda, kao i proizvoda na osnovu pčelinjih proizvoda, pored opštepoznatog kvaliteta očekuju i dodatne oznake koje potvrđuju da je reč o zaista vrhunskom kvalitetu proizvoda. To možete i vi da im ponudite ukoliko prijavite svoj med ili medeno piće za ocenjivanje i tako steknete međunarodnu ocenu kvaliteta. Dobre ocene unaprediće prodaju vašeg meda ili medenog pića i omogućiti podizanje cene, naročito na međunarodnom nivou. Tako uz minimalne troškove možete mnogo toga učiniti u oblasti sopstvene promocije koja je ključ uspešne prodaje.

Međunarodno ocenjivanje meda u okviru foruma Apimedica & Apiquality 2010. u Sloveniji!

Ocenjivanje meda i medenih pića odvijaće se u skladu sa sistemom ocenjivanja i pravilima koja su razvijena u Sloveniji. Očekujemo da će domaći i strani proizvođači dostaviti veliki broj uzoraka za ocenjivanje. Budući da se ovako prestižna ocenjivanja verovatno još neko vreme neće održati u bližem okruženju, ubeđeni smo da će ih pčelari dobro iskoristiti. Med i medena pića ocenjivaće iskusna ekipa međunarodnih ocenjivača sa akademskim zvanjima, čime je obezbeđena visoka stručna osposobljenost ocenjivača.

 

Važni rokovi međunarodnog ocenjivanja meda Apimedica & Apiquality 2010. za pčelare iz inostranstva:

–          rok za pretprijavu do 15. 8. 2010;

–          prikupljanje uzoraka do 28. 9. 2010;

–          senzorno ocenjivanje održaće se 29-30. 9. 2010;

–          svečana dodela priznanja održaće se 1. 10. 2010. u Semiču.

Ostale uslove pronaći ćete na Internet-adresi: http://www.apimedica.org/.

 

Važni rokovi međunarodnog ocenjivanja medenih pića Apimedica & Apiquality 2010.

–          rok za pretprijavu do 15. 8. 2010;

–          prikupljanje uzoraka do 28. 9. 2010;

–          senzorno ocenjivanje održaće se 29-30. 9. 2010.;

–          svečana dodela priznanja održaće se 30. 9. 2010. u Mariboru.

Ostale uslove pronaći ćete na Internet-adresi: http://www.apimedica.org/.

 

Nadajmo se da će priroda pčelama prirediti bogatu gozbu kako bismo mogli da proizvedemo što više dobrog sortnog meda i medenih pića prvoklasnog ukusa i kako bi nam ocenjivanja na međunarodnom nivou donela najbolje ocene i time prepoznatljivost, bolju cenu i potvrdu kvaliteta sopstvenog meda i medenih pića u svetskim okvirima.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien