SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAHTEV KLASTERA „PANONSKA PČELA“ ZA UKIDANJE SUBVENCIJA PO KOŠNICI STIGAO U MINISTARSTVODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.089

Kako smo saznali, zvaničan zahtev klastera „Panonska pčela“ za ukidanje subvencija po košnici, našao se na razmatranju u Ministarstvu poljoprivrede.

Kao što znate, Savez pčelarskih organizacija Srbije oštro je reagovao zbog ovog njihovog neutemeljenog predloga objavljenog na sajtu klastera (OVDE), koji ne podržava apsolutna većina pčelara.

U međuvremenu, nakon reakcije IO SPOS-a, SPOS i mnoga društva pčelara su istupila iz klastera, jer je to jedini način da mu se uskrati legitimitet, pošto je rukovodilac klastera priznao da je odluku doneo sam (OVDE), i tako se potpuno otuđio od pčelara Srbije.

Smatramo da su sada maske definitivno pale, jer je ova odluka „klastera“ (u stvari, očigledno odluka jednog čoveka) očigledno prosleđena Ministarstvu poljoprivrede, jer se nalazi na razmatranju kod nadležnih. Pokušali smo da shvatimo pozadinu ovakvih aktivnosti rukovodioca klastera usmerenih protiv članstva klastera kao i protiv svih pčelara Srbije. Pošto je rukovodilac klastera i savetnik direktora Veterinarskog instituta u Novom Sadu, jedina sumnja koja nam se javlja jeste upravo da je ovo možda pokušaj da se 2 miliona evra namenjenih subvencijama po košnici, uglavnom preusmeri i u usluge koje vrše veterinarski instituti. Mi imamo pravo da sumnjamo, a očekujemo da klaster pruži bar jedan razlog, osim ispraznih dosadašnjih objašnjenja i ponuđenih „zamena“ za subvencije po košnici bez utemeljenja u pčelarskoj javnosti i uglavnom bez praktične vrednosti, koji može da opravda ovakvu inicijativu usmerenu protiv pčelara Srbije. Da li jedan čovek, koji uz to nije pčelar, zna bolje od pčelara šta je njima potrebno? Ili možda to nije jedan čovek, te treba videti ko stoji iza njega, jer pčelari Srbije svakako ne stoje.

Sva društva i udruženja članice SPOS-a pozivamo da ispoštuju odluku Izvršnog odbora SPOS-a, čime ćemo oduzeti legitimitet klasteru da državi podnosi BILO KAKVE inicijative. SPOS će već o ovoj inicijativi obavestiti i državni vrh, jer smatra da je ovo drski atak na jednu od grana poljoprivrede u najvećem usponu. Da li treba uništiti baš sve što vredi u ovoj zemlji? Tražićemo da se detaljno ispita o čemu se ovde radi, i da se utvrdi da li i čiji interesi stoje iza ove inicijative, što je danas veoma jednostavno, u doba elektronskih komunikacija, to je za nadležne državne organe posao od jednog dana.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien