SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

EDUKATIVNA EKSKURZIJA PČELARA VELIKE PLANEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.654

U nedelju, 2. novembra 2014. godine 35 pčelara UP „Radilica“ iz Velike Plane realizovalo je jednodnevnu edukativno-turističku ekskurziju u rekovački i trstenički kraj.

Na put su pošli u 7h sati iz Velike Plane, a u Kragujevcu sačekao ih je Rade Kostadinović, koji je bio i vodja puta tog dana, a dugogodišnji je saradnik na pčelarskoj farmi profesionalnog pčelara Milana Jevtica iz Oparića, kod Rekovca.

Kod Jevtića smo stigli oko 9h, i posto je vreme bilo veoma lepo za ovo doba godine, obišli smo 3 Milanova pčelinjka i vizuelnim pregledom konstatovali da su društva kvalitetno zazimljena, a kako i ne bi kada se radi o pčelaru sa preko 1200 pčelinjih drustava. Posebno smo zadivljeni sa količinom hrane koja je ostavljena za zimovanje i rano proloćeni razvoj, kao i kvalitetom saća (uglavnom mlado saće). Na jednom pčelinjku pd godinama zimuju samo sa folijama umesto poklopnih daski i Jevtić ističe da ne vidi nikakvu razliku u odnosu na svoja ostala pd.

Potom smo obišli u istom mestu manastir „Preradovac“ koji ima i vlastiti pčelinjak sa oko 30 pd koji nadgleda Milan Jevtic. Navedenog dana igumanija manastira je uručila Milanu pisanu zahvalnicu za ove aktivnosti.

Zatim je domaćin ovog druženja ugostio planjanske i vidjenije pčelare svog kraja u parohijanskom domu mesne crkve u Opariću. Uz bogato predjelo, kupus iz zemljanog lonca, pečenje i druge djakonije, razna pića od kojih je najviše konzumiran „šumadijski čaj“ uglavnom se pričalo o pčelarstvu.

Krajnje odredište bila je poseta Zadruzi „Roj“ u Medvedji, kod Trstenika gde je vlasnik Bradić pokazao svoj veliki proizvodni pogon za izradu košnica i ramova. Istakao je da godišnje proizvode do 12.000 kosnica i oko 2 miliona ramova.

U ime pčelara iz Velike Plane, Milana Jevtića i njegove porodice i pčelara Rekovca zahvaljujem se na ukazanom poverenju.

Rade Kostadinović

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien