SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN PROTEST PROTIV GMO ISPRED SKUPŠTINE SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.204

Normal
0

false
false
false

EN-GB
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

U sredu, 4. decembra 2013. godine, u organizaciji više od 20 ekoloških udruženja, među kojima je i SPOS, održan je miran protest protiv GMO ispred Skupštine Srbije.

Poziv SPOS-a pčelarima da zaštite svoje interese, i svojim prisustvom ispred Skupštine pokažu i dokažu svoj stav, dao je zadovoljavajuće rezultate, jer su pčelari činili većinu prisutnih na ovom protestnom skupu! SPOS pohvaljuje sve pčelare svesne opasnosti koja nam preti, a koji su bili u mogućnosti da dođu na ovaj skup, posebno udruženja koja su došla organizovano autobusima, minibusevima, kombijima, automobilima, čak i iz najudaljenijih delova zemlje, i tako pokazala visoku svest u zaštiti interesa pčelarstva Srbije, i same države Srbije koja se nalazi na udaru jakih lobističkih grupa koje vrše pritisak na našu državu, i koje žele da dominiraju na tržištu Srbije i unište ekološku i organsku perspektivu srpske poljoprivrede, ali i zdravlje naših građana.

Skup su podržale brojne javne ličnosti (Branislav Lečić, Vanja Bulić, Vesna Jugović i njene misice, Milica Bursać…). Govornici na skupu, prof. dr Aleksandar Trbović sa Medicinskog fakulteta, i prof. dr Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta, izneli su jaku argumentaciju protiv GMO, i još jednom pokazali i dokazali da nauka itekako ima dokaze o štetnosti GMO po ljudsko zdravlje.

Istaknut je i problem pčelarstva Srbije, koje bi bilo uništeno ako bi se uvelo gajenje GMO u Srbiji, jer med sa GMO polenom ne bi mogao da se izveze, jer je srpsko pčelarstvo izvozno zavisno i donosi sve veći devizni priliv svojoj državi. Pčelari su na ovom skupu protestvovali ne samo kao pčelari, već i kao ljudi, teško zabrinuti za zdravlje svojih potomaka, ako oni budu jeli GMO hranu.

Ovaj skup samo je prvi ozbiljniji korak u borbi protiv lobističkih grupa, predstoji nam teška borba. Tačno je da Ministarstvo navodi da se u Srbiji neće gajiti GM biljke, i da se neće uvoziti GM hrana za ljude, ali će se uvoziti GM hrana za životinje čije ćemo meso jesti, iako nacrt novog zakona o GMO uopšte ne planira uvođenje nezavisnog regulatornog tela koje bi kontrolisalo bezbednost svake pojedinačne GM hrane. Kako je predsednik SPOS-a na skupu rekao novinarki Večernjih novosti, pčelari su zabrinuti da je ovo samo prvi korak, a da će možda neka naredna Vlada u budućnosti uvesti i gajenje GMO u Srbiji, što bi uništilo srpsko pčelarstvo. Zato je najbolje da Srbija prati način ponašanja zemalja koje su članice i EU i Svetske trgovinske organizacije, a sprečile su gajenje i promet GM hrane na svojoj teritoriji. Da ne govorimo o ekonomskoj šteti po srpsku poljoprivredu, kada se bude dozvolio uvoz GMO hrane za životinje, koja će predstavljati nelojalnu konkurenciju našim poljoprivrednicima, a sigurni smo da će tu zaraditi samo uvoznici, da cena mesa neće pasti, a da će zdravlje svih nas biti ugroženo zbog neprocenjivog rizika koji GMO sa sobom nosi. Smatramo nemoralnim zahtev nekih proizvođača mesa u Srbiji, da se dozvoli uvoz GMO hrane za životinje, jer time samo govore da misle samo o svojoj zaradi, ne i o svojim potrošačima.

Skupu je prisustvovao i kompletan Izvršni odbor SPOS-a, čime je dokazao opšte jedinstvo pčelara Srbije po ovom sudbonosnom pitanju.

 

 

Potpisivanje peticije

 

U druženju sa policijom

 

Prof. dr Miladin Ševarlić, Branko Čičić i Rodoljub Živadinović

 

Požarevački pčelari stižu na protestni skup organizovano

 

Požarevački pčelari stižu na protestni skup organizovano

 

Obezbeđenje skupa

 

Izdavanje naređenja

 

Prof. dr Miladin Ševarlić daje izjave medijima

 

Vesna Jugović i njene misice u borbi protiv GMO u Srbiji!

 

Najbolji transparent na skupu stigao je iz Valjeva!

 

Pogled na okupljene

 

Članovi IO SPOS-a u borbi za pčelarstvo!

 

Članovi IO SPOS-a u borbi za pčelarstvo!

 

Pčelari Osečine protiv GMO!

 

Pčelari Niša protiv GMO!

 

Odlučno protiv GMO!

 

Pogled na skup

 

Pčelari Surdulice protiv GMO!

 

Zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović, i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović protiv GMO!

 

Glumac Branislav Lečić kao konferansije skupa

 

Pogled na skup

 

Pogled na binu

 

Pogled na binu

 

Pogled na skup

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien